Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban gir opp Kunduz

PESHAWAR/OSLO (Dagbladet): Etter nattas forhandlinger med Nordalliansen er Taliban-ledere villige til å gi opp den nordlige byen Kunduz. Kandahar er nå den eneste større byen Taliban fortsatt kontrollerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene startet i går kveld norsk tid, og ble avsluttet i morgentimene i dag, melder CNN.

Gir opp Kunduz

To Taliban-ledere fra den beleirede byen i nord kom i går til Mazar-e Sharif for å forhandle med Nordalliansens kommandant Abdul Rashid Dostum. Forhandlinger om detaljene rundt kapitulasjonen pågikk i natt.

Etter timer med forhandlinger har Taliban-ledere i Kunduz blitt enige om å legge våpnene ned, ifølge CNN.

Hvem de anslagsvis 10 000 Taliban-soldatene i Kunduz-området skal overgi seg til er fortsatt uklart.

Kunduz har vært beleiret av Nordalliansen og blitt bombet fra amerikanske fly i flere dager, og har fram til nå vært den eneste større byen under Talibans kontroll i det nordlige Afghanistan.

Ikke utlendinger

Kilder i Nordalliansen sa i går at afghanske Taliban-soldater kunne få amnesti.

Det samme tilbudet ville ikke bli gitt til deres utenlandske allierte, hovedsakelig arabere, pakistanere og tsjetsjenere.

Det skal være rundt 3000 utenlandske Taliban-sympatisører i byen. De er de mest militante krigerne i byen, og lojale overfor Osama bin Ladens al-Qaida-organisasjon.

General Daoud, som leder Nordalliansens tropper utenfor Kunduz, sier at de utenlandske krigerne har drept mer enn 450 Taliban-soldater som har forsøkt å overgi seg.

Tre dagers frist

I går fikk Taliban en frist på tre dager til å overgi seg.

Taliban-representanter i Pakistan har bedt FN om å gripe inn og sørge for at krigerne får trygg passasje ut av fella inne i Kunduz. Den hjelpen kan ikke FN bidra med, ettersom de ikke har mannskaper på bakken som kan besørge en slik løsning.

Det er anslått at det foruten de utenlandske soldatene befinner seg 30 000 sivile, og 12 000 Taliban-soldater inne i Kunduz.

Utenfor bygrensa står Nordalliansen med store styrker, som med hjelp fra amerikanske bombefly holder byen sperret. Likevel har en del sivile klart å rømme ut mellom bombetoktene.

Flere Taliban-soldater skal ha solgt sine våpen for å få penger til å betale sjåfører som kan kjøre dem ut av byen. Andre har barbert av seg det store skjegget, og ikledd seg andre klær, for ikke å bli identifisert som Taliban-soldater.

Nye kamper?

Samtidig som Taliban-styrkene i Kunduz vil legge ned sine våpen, melder NTB om nye - og overraskende - kamper mellom Nordalliansen og Taliban-soldater utenfor hovedstaden Kabul i morgentimene i dag.

Disse opplysningene har imidlertid ikke blitt bekreftet fra andre kilder.

Øyenvitner i området rapporterte ifølge NTB at åtte stridsvogner fra Nordalliansen ledet an i et angrep om lag 20 kilometer sørvest for Kabul, støttet av artilleri. Det skal ikke være kjent hva som utløste kampene eller hvilke områder det ble kjempet om.

Hele Norges coronakart