Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Taliban gir seg aldri

500 amerikanske infanterister får forsterkninger til flystripa de har tatt ved Kandahar, men USA har ingen illusjoner om at de klarer å ta Talibans høyborg uten blodbad. Les siste nytt fra Afghanistan!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart klart for angrepet på Kandahar

Fredsforhandlinger i Bonn

Bin Laden kan gjemme seg i «grotte-hotell»

Nordalliansen har slått ned fangeopprør

Nordalliansen forbyr kvinnemarkering i Kabul

Innen det neste døgnet planlegger amerikanerne å fordoble antall marineinfanterister ved Kandahar. Dermed er 1000 soldater fra den spesialtrente marinekommandoen satt inn i jakta på bin Laden og terrorlederne.

- Vi antar at Kandahar er den siste bastionen med Taliban-motstand, men jeg tror ikke det blir en enkel seier, sier forsvarssjef Richard Myers.

Etter sju uker med USAs bombing og de siste ukenes Nordallianse-seire, står Taliban igjen med området sør i Afghanistan. De er omringet på alle sider av USA, Nordalliansen og lokale stammeledere. Amerikanerne understreker at ingen skal slippe unna - de skal drepes eller tas til fange.

RETT FØR ANGREPET: Evin Romrell kvesser kniven noen timer før han og de andre marineinfanteristene ble fløyet inn til Sør-Afghanistan.Foto: SCANPIX/REUTERS
RETT FØR ANGREPET: Evin Romrell kvesser kniven noen timer før han og de andre marineinfanteristene ble fløyet inn til Sør-Afghanistan.Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Vi tror de forskanser seg og slåss og slåss. Kanskje til alt er over, sier Myers.

Jakter på sjefene

Frykten blir forsterket av Taliban-talsmann mulla Abdullah som sier følgende til nyhetsbyrået Afghan Islamic Press:

- Mulla Omar er fortsatt i Kandahar og han styrer våre tropper. Vi vil slåss til døden.

Alt tyder på at amerikanerne overlater grovarbeidet til sine afghanske allierte. De gjentar at deres hovedoppdrag er å finne og pågripe Osama bin Laden og mulla Omar - de to antatte hovedmennene bak terrorangrepene 11. september. Ifølge fersk etterretning befinner begge seg i området rundt Kandahar hvor flere hundre amerikanske og allierte spesialstyrker har jaktet i ukevis.

Super Cobra kamphelikoptre som tilhører marinestyrken ved Kandahar angrep i natt sammen med jagerbombere en kolonne på 15 bevæpnede kjøretøyer. Pentagon opplyser ikke om kjøretøyskolonnen tilhørte Taliban eller al-Qaida, men det er klart at startskuddet nå har gått for en mye mer fokusert jakt på bin Laden og Omar.

Mister motet i Kandahar

Nå som bakkekrigen er igang med konvensjonelle styrker, ber president George W. Bush amerikanerne om å være «forberedt på tap av menneskeliv». Fem amerikanere blir evakuert til Tyskland etter at de i går ble skadd av en amerikansk bombe på avveie nord i Afghanistan. Det er ubekreftede meldinger om ytterlige skader på amerikansk side.

Amerikanske ledere frykter at store tap av egne soldater vil skape motstand mot krigen på hjemmebane. Denne demoraliseringen har allerede skjedd blant Taliban-soldatene inne i Kandahar, ifølge afghanere som har forlatt byen.

- De er ikke så aktive og oppmerksomme som de brukte å være, og de patruljere ikke så ofte, sier Mohammed Asan som ankom Pakistan tidligere i dag.

Ifølge sivile som fortsatt er i Kandahar, er byen forvandlet nærmest til en spøkelsesby. I gatene er det stort sett bare soldater som kjører rundt med rakettkastere og maskingevær.

Les om forhandlingene mellom Taliban og de lokale stammelederne.

Nordalliansens styrker gjenvant i dag kontrollen over det meste av festningen der 500 krigsfanger fra Taliban gjorde opprør søndag.

Les mer om de blodige kampene.

Hvis Osama bin Laden gjemmer seg i en hule i Afghanistan, slik noen tror, kan det være i et «hulekompleks» i området Tora Bora øst i Afghanistan.

Les mer om grotte-hotellet.

En planlagt frihetsmarsj for kvinner i Kabul i dag er stoppet av Nordalliansens innenriksminister. Kvinnene raser og mener at de er like undertrykkende som Taliban.

Les mer om kvinnenes kamp.

Samtalene om Afghanistans politiske framtid tok til i Bonn i formiddag.

Les mer om samtalene som kan legge grunnlaget for fred.

RETT FØR ANGREPET: Evin Romrell kvesser kniven noen timer før han og de andre marineinfanteristene ble fløyet inn til Sør-Afghanistan.Foto: SCANPIX/REUTERS
HUNDREVIS DREPT: Flere hundre Taliban- og Nordallianse-soldater er omkommet i de siste dagenes kamper ved fengselet i Masar-i-Sharif.Foto: SCANPIX/EPA
HJELPER ALLIANSEN: To britiske kommandosoldater går ved fengselet som ble overtatt av Taliban-fangene. Amerikanske og britiske spesialstyrker har bistått Nordalliansen med å gjenvinne kontroll over fengselet.Foto: SCANPIX/AP
PLANLEGGER FRAMTIDA: Nordalliansens Azizullah Alkozai er med på FN-møtet i Bonn hvor landets fraksjoner forsøker å bli enige om veien framover.Foto: SCANPIX/EPA
NÅ KOMMER VINTEREN: En afghansk kvinne samler ved til vinterlageret mens sola går ned over flyktningeleiren utenfor Islamabad. Afghanske flyktninger går en hard vinter i møte og hjelpeorganisasjoner sliter med å nå fram til alle.Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart