Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban har flyktet fra Kabul

Tirsdag morgen lokal tid rykket Nordalliansen inn i Kabul, og det er ikke lenger Taliban-soldater i byens gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en serie av strategiske seire for Nordalliansen er nå opposisjonen inne i Afghanistans hovedstad Kabul.

Taliban-ledelsen og soldtene har reist sørover til Kandahar, som er Talibans hovedkvarter. Men ved åtte-tiden norsk tid kom meldingen som tyder på at Taliban-ledelsen ikke kan føle seg trygge for lenge: Nordalliansen har også tatt flyplassen i Kandahar, ifølge tv-kanalen Al-Jazeera i Qatar.

Nordalliansen har også rykket mot Jalalabad øst i Afghanistan, nær grensa til Pakistan.

Feiring i gatene

Nordalliansen rykket tirsdag morgen inn i Kabul med lastebiler lastet med bevæpnede soldater, men det var ingen skuddvekslinger i sentrum.

Fra taket på Intercontinental Hotel på en høyde ved byen, kunne man se kolonner av Taliban-biler som kjørte ut av byen og sørover.

- Vi har tatt Kabul, ropte en opposisjonssoldat som sto sammen med en gruppe soldater fra Nordalliansen i sentrum av byen, skriver NTB.

Flere steder sto jublende innbyggere og hilste opposisjonssoldatene. AP skriver at folk tutet med bilhorn, ringte med sykkelbjeller og gratulerte hverandre i gatene.

- Se, dette føles godt! sa en mann til AP og gned seg på den nybarberte haken.

- Jeg har alltid hatet skjegget, det klødde så fælt.

Men mange er likevel forsiktige med å juble for høyt. Folk sykler i gatene og spør hverandre hvor Talibans soldater er nå og lurer på om det er trygt i Kabul.

De fleste kvinnene har beholdt burkaen.

- Vi beholder den på nå. Vi vet ikke hvem disse er som har tatt Kabul, sa Mariam Jan.

Taliban-militsens kontorbygninger sto tomme, og noen av dem var i ferd med å bli plyndret. Soldater fra Nordalliansen gikk i morges fra hus til hus i boligstrøkene for å finne Taliban-soldater.

- Vent med å ta Kabul

Mandag slo Nordalliansen seg i gjennom Talibans frontlinje utenfor Kabul, men ble frarådet å kjempe seg nærmere hovedstaden.

USAs president George W. Bush har anmodet opposisjonen om å vente til en administrasjon sto klar til å ta over for Taliban. Etablering av en slik administrasjon var også tema under mandagens FN-møte i New York.

Thomas White fra det amerikanske forsvarsdepartementet sa på «Larry King Live» på CNN i natt at Nordalliansen har kommet seg inn i hovedstaden takket være opposisjonens soldater på bakken samt USAs taktiske bombeangrep.

- Dette er veldig gode nyheter, og jeg ser ingen negative sider ved at Nordalliansen nå har rykket inn i Kabul, sa White.

- Skal forsvare Kabul

Mandag innrømmet Taliban at Nordalliansen hadde brutt seg gjennom frontlinjen utenfor hovedstaden, men de sa at de skulle kjempe for å beholde makten i Kabul.

- Vi skal forsvare Kabul, og har opprettet en ny frontlinje utenfor byen, sa Talibans ambassadør i Pakistan, Abdul Salam Zaeef.

Nå er ifølge øyenvitner Kabuls gater tomme for Taliban-soldater. Nordalliansen har i løpet av få dager sikret seg kontroll over nesten halve Afghanistan.

PÅ VEI: Her er soldater fra Nordalliansen på vei mot Kabul mandag.
Hele Norges coronakart