Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban har kidnappet journalist

Taliban har kidnappet en kanadisk journalist. De vil bruke mannen som gissel og truer med å drepe ham. - Jeg har vært forsiktig, men jeg kommer sikkert til å bli enda mer forsiktig nå, sier Åsne Seierstad i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlige pressefolk forlater landet etter drapet på svensk tv-fotograf. Nå er situasjonen blitt enda mer dramatisk:

Taliban har kidnappet en kanadisk journalist i den afghanske grensebyen Spin Boldak og truer med å drepe ham, opplyser en kollega. Frilansjournalisten Ken Hetchman holdes fanget i en liten celle og er bundet på hender og føtter, ifølge journalisten Jonathan Steele i den britiske avisen The Guardian.

Steele fikk beskjed via en lokal pashtuner som ga ham Hetchmans visittkort. Sendebudet sa at Taliban har advart Hetchman om at han kan bli drept hvis noen prøver å ta dem til fange, skriver danske BT.

Svenske skutt

Natt til tirsdag ble den svenske TV4-fotografen Ulf Strömberg drept under et ran i Taloqan øst for Kunduz nord i Afghanistan. Han er den åttende journalisten som har mistet livet i Afghanistan siden oktober.

Tidligere har Åsne Seierstad reist mye rundt i landet. Nå vurderer hun hovedstaden Kabul som det sikreste stedet å være i Afghanistan.

Seierstad reagerte med sorg på meldingen om drapet på Strömberg.

- Kunne skjedd hvor som helst

- Det var jo et ran, og det kunne jo skjedd hvor som helst. Journalister reiser rundt med utrolig mange penger for alt koster så mye, sier Seierstad, som skjermer seg fra frykten.

- Man kan ikke gå rundt og være redd. Ingenting er jo egentlig trygt, for Afghanistan er en krigssone. Så en blir jo nødt til å ta forholdsregler, sier hun på telefon fra Kabul.

Blant annet innebærer det at hun ikke drar til andre deler av krigssonen Afghanistan.

- Selv om man vet hvem som på papiret har kontrollen i de forskjellige områdene, så er det kanskje ikke de som har kontrollen likevel. Derfor jeg har tenkt å holde meg i Kabul inntil videre, sier Seierstad.

Ikke alene

Den norske frilansjournalisten har tidligere arbeidet blant annet for Dagbladet og NRK i Afghanistan, nå er Aftenposten hennes norske arbeidsgiver. I tillegg jobber hun for danske Politiken og svenske Dagens Nyheter.

Hun vant til å passe på sin egen sikkerhet som frilanser. Hun går for eksempel ikke ut etter at det er blitt mørkt.

- Jeg passer også på å aldri dra noe sted alene, jeg går heller ikke rundt i Kabul alene, men det er ikke alltid fordi jeg føler det usikkert, mer fordi det er så mange som stirrer og fordi det rett og slett er litt ubehagelig, sier Seierstad.

Sa nei til Kandahar

Seierstad understreker at hun mener at det er viktig at norsk presse rapporterer innenfra Afghanistan.

- Jeg har jo følt at dette er en veldig viktig sak å dekke. Amerikanerne bomber. Det er viktig å dekke hva som skjer med folket her, sier Seierstad.

Men hun har allerede sagt nei til utenlandske kolleger som planlegger en reise inn til Kandahar til der Bin Laden skal ha hovedkvarter.

- Det blir jo sånn at det er fristende å bli med når det skjer noe, for eksempel snakkes det nå om å skaffe en bil inn til Kandahar og Bin Ladens base. Men jeg har sagt på forhånd at jeg ikke blir med, sier Åsne Seierstad.

- Vær forsiktig

- Jeg har aldri følt meg presset til å ta noen sjanser av mine arbeidsgivere. Jeg tror vi er mer opptatt av sikkerheten i Skandinavia. Reportere fra de store internasjonale byråene og avisene føler seg nok mer presset. Jeg tror journalistene kan oppleve et press hjemmefra for å være først forskjellige steder, for å gjøre ting først, sier Seierstad.

Etter drapet på den svenske tv-fotografen fikk Seierstad telefon fra alle sine redaktører.

- De sa at jeg måtte passe på meg selv og ikke gjøre noe jeg synes er farlig, sier hun.

(NTB-Wenche Schjønberg)

Hele Norges coronakart