Taliban har laget egen håndbok i krigsetikk

Nå skal hellige krigere følge regler for selvmordsbombing og fangebehandling.

NYE REGLER: Talibankrigere er samlet på treningsleir i Afghanistan på dette bildet fra 14. juli. Nå har bevegelsens mytiske leder mulla Omar utgitt en regelbok som alle talibankrigere må følge for å sikre at kampen går riktig for seg. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
NYE REGLER: Talibankrigere er samlet på treningsleir i Afghanistan på dette bildet fra 14. juli. Nå har bevegelsens mytiske leder mulla Omar utgitt en regelbok som alle talibankrigere må følge for å sikre at kampen går riktig for seg. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Taliban i Afghanistan har utgitt egen regelbok for sine hellige kriger som blant annet omhandler hvordan talibankrigere skal behandle fanger, begrense sivile tap og hvordan selvmordsbombere skal brukes.

Det er den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera som har fått tak i et eksemplar av regelboka, som har fått det klingende navnet «Det islamske emiratet Afghanistan regler for hellige krigere».

Krigens reglerBoka har 13 kapitler og 67 artikler som gir et unikt innblikk i hva medlemmene i den svært hemmelighetsfulle bevegelsen kan gjøre eller ei. Blant annet fremmer den klare begrensninger i bruken av selvmordsbombere, strenge regler for å begrense sivile tap, og hvordan krigerne skal vinne folkets gunst.

Ifølge Al Jazeeras Kabul-korrespondent James Bays, blir boka utlevert til alle talibankrigere i landet.

Strammer grepet om TalibanIfølge Bays gir boken også innsikt i organisasjonens nåværende struktur - og peker mot en kraftig sentralisering av makten rundt lederen mulla Omar, slik situasjonen også var da Taliban hadde makten i Afghanistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer