Taliban har laget egen håndbok i krigsetikk

Nå skal hellige krigere følge regler for selvmordsbombing og fangebehandling.

NYE REGLER: Talibankrigere er samlet på treningsleir i Afghanistan på dette bildet fra 14. juli. Nå har bevegelsens mytiske leder mulla Omar utgitt en regelbok som alle talibankrigere må følge for å sikre at kampen går riktig for seg. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
NYE REGLER: Talibankrigere er samlet på treningsleir i Afghanistan på dette bildet fra 14. juli. Nå har bevegelsens mytiske leder mulla Omar utgitt en regelbok som alle talibankrigere må følge for å sikre at kampen går riktig for seg. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Taliban i Afghanistan har utgitt egen regelbok for sine hellige kriger som blant annet omhandler hvordan talibankrigere skal behandle fanger, begrense sivile tap og hvordan selvmordsbombere skal brukes.

Det er den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera som har fått tak i et eksemplar av regelboka, som har fått det klingende navnet «Det islamske emiratet Afghanistan regler for hellige krigere».

Krigens regler
Boka har 13 kapitler og 67 artikler som gir et unikt innblikk i hva medlemmene i den svært hemmelighetsfulle bevegelsen kan gjøre eller ei.

Blant annet fremmer den klare begrensninger i bruken av selvmordsbombere, strenge regler for å begrense sivile tap, og hvordan krigerne skal vinne folkets gunst.

Ifølge Al Jazeeras Kabul-korrespondent James Bays, blir boka utlevert til alle talibankrigere i landet.

Strammer grepet om Taliban
Ifølge Bays gir boken også innsikt i organisasjonens nåværende struktur - og peker mot en kraftig sentralisering av makten rundt lederen mulla Omar, slik situasjonen også var da Taliban hadde makten i Afghanistan.

«Å danne en ny gruppe eller bataljon er forbudt», siteres lederen på i boka.

«Hvis uoffisielle grupper eller irregulære bataljoner nekter å slutte seg til den formelle strukturen, skal de oppløses», står det i boka.

Etter at Talibanregimet falt under den amerikanske invasjonen, har bevegelsen blitt delt opp i en rekke fraksjoner og grupper. Kommandostrukturen har vært uklar, og begreper som «nye Taliban» og «Pakistanske Taliban» har vokst frem. Enkelte fraksjoner opptrer som rene kriminelle bander, fjernt fra filosofien mulla Omar og hans Taliban stod for.

Regelboka bærer derfor preg av at mulla Omar nå forsøker å samle hele Taliban under sin ubestridte kontroll, slik bevegelsen også var.

Propaganda for folket
En kan også stille spørsmål ved om den nye regelboka også er et propagandafremstøt fra mulla Omars side for å få Taliban til å fremstå som en velorganisert, ansvarsfull og omsogsfull bevegelse. Teksten inneholder en rekke etiske og moralske formaninger som ligger tett opptil direktivene Nato forholder seg til om human krigføring.

Og den «myke» linja det legges opp til er en helt annen enn den som ble håndhevet i mulla Omar-styrte Afghanistan mellom 1996 og 2001.

«Hellige krigere må oppføre seg og behandle nasjonen på en god måte slik at det knyttes nærmere bånd til sivile muslimer», står det i håndboken.

«Hellige krigere må unngå diskriminering basert på stammetilhørighet, språk eller geografisk opprinnelse», fastslås det.

Og Taliban skal nå utvise nåde over afghanere og andre muslimer som måtte jobbe i eller for dagens regime i landet.

«Enhver muslim kan invitere enhver som jobber for slavemyndighetene i Kabul til å forlate sine jobber og kutte sine bånd til denne korrupte administrasjonen. Hvis personen aksepterer, så kan den provinsielle ledelsen gi en trygghetsgaranti», står det.

Gir fanger rett på beskyttelse
Ifølge boken skal også fanger få rettigheter Taliban fra før av ikke har hatt for vane å gi.  «Når en embedsmann, soldat, kontraktør eller offentlig ansatt i slavemyndighetene tas til fange, kan ikke disse fangene angripes eller skades.»

Videre forbyr regelboka fangeutveksling mot løsepenger.

Hvis en utenlandsk soldat tas til fange er det nå bare den aller øverste ledelsen i bevegelsen som bestemmer hva som skal skje. Bare imamen (mulla Omar) eller viseimamen (hans nestkommanderende) kan avgjøre hvorvidt en «vantro militær» skal drepes, løslates eller utveksles.

Regulerer selvmordsbombing

Boken sier også noe om bruken av selvmordsbombere, og viser at Taliban-ledelsen i allefall utad ønsker en annen bruk av selvmordsbombere enn det som har blitt vanlig i Irak, Pakistan og etterhvert også i Afghanistan.

«En tapper sønn av islam skal ikke brukes mot lave og betydningsløse mål. Og man skal gjøre alt man kan for å unngå sivile tap», står det i boka.

FÅR RETTIGHETER: Denne amerikanske soldaten ble tatt til fange avTaliban 30. juni. En video der han spiser og ber for sitt liv dukket opp 18. juli. Nå skal nye regler også sikre såkalte vantro militante fangerettigheter hos Taliban. Bare mulla Omar eller hans nestkommanderende kan beordre fanger drept. Foto: AP/Militant Video/SCANPIX
FÅR RETTIGHETER: Denne amerikanske soldaten ble tatt til fange avTaliban 30. juni. En video der han spiser og ber for sitt liv dukket opp 18. juli. Nå skal nye regler også sikre såkalte vantro militante fangerettigheter hos Taliban. Bare mulla Omar eller hans nestkommanderende kan beordre fanger drept. Foto: AP/Militant Video/SCANPIX Vis mer