Taliban hardt ut mot Obamas tale til den muslimske verden

- Fortsetter å drepe, torturere og arrestere muslimer.

KONFRONTASJON: Barack Obama sto på podiet ved Kairo-universitetet torsdag denne uka. Nå kommer den første responsen fra Taliban. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/SCANPIX
KONFRONTASJON: Barack Obama sto på podiet ved Kairo-universitetet torsdag denne uka. Nå kommer den første responsen fra Taliban. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): På torsdag holdt USAs president Barack Obama tale til verdens 1,5 milliarder muslimer i Kairo.

Der varslet han «en ny begynnelse» i forholdet mellom Vesten og deler av den islamske verden.

- For mange tårer er felt, for mye blod er gått til spille, sa Obama, i det som ble karakterisert som en forsoningstale.

«Villedende slagord»
Men til tross for at Obama i forkant hadde rådført seg med eksperter, arabiske forretningsmenn og persiske lærde, var det ikke alle som ble imponert over det de hørte.

Nå slår Taliban tilbake.

I en melding postet på flere islamistiske internettsider heter det at Obamas tale var full av «villedende slagord».

Innleggene har blitt oversatt av SITE Intelligence Group, som har spesialisert seg på å finne og forfølge ulike terrorgruppers aktivitet på internett.

«Talens innhold var ikke substansielt nok til å redusere dissonansen mellom muslimer og Amerika», står det videre å lese i Talibans foruminnlegg, melder indiske Reuters.

- Drepe dem nådeløst
Taliban mener uoverenskomstene mellom Vesten og den muslimske verden aldri har vært flere.

UROLIG OMRÅDE: Talibansoldater i Swat-dalen i det nordlige Pakistan. Foto: RASHID IQBAL/EPA/SCANPIX
UROLIG OMRÅDE: Talibansoldater i Swat-dalen i det nordlige Pakistan. Foto: RASHID IQBAL/EPA/SCANPIX Vis mer

USA fortsetter «å drepe, torturere og arrestere muslimer i Afghanistan  og Irak, trampe på rettighetene deres, drepe dem nådeløst dersom de forsøker å forsvare sine rettigheter, samt kaste dem i verdens frykteligste fengsler», heter det i innlegget.

Mer moderate muslimer synes likevel å ønske Washingtons nye budskap velkommen. Samtidig stilles det krav til konkret handling, melder det samme nyhetsbyrået.

USA står overfor mange og store utfordringer i møtet med deler av den islamske verden - deriblant økende voldsomheter i Afghanistan, uro i det pakistanske Swat-området, samt såre og inngrodde konflikter i Midtøsten.

Blandet mottakelse
Det sunni-muslimske brorskapet i Egypt - som utgjør landets største opposisjonsgruppe og i hovedsak avstår fra bruk av vold - har tidligere sagt at Obamas Kairo-tale i første rekke var «public relations», altså en diplomatisk øvelse.

I den muslimske verden forøvrig har mottakelsen vært mer blandet. TV-nettverket Al Jaazera har vært relativt positive.

Politisk kommentator Marwan Bishara uttalte tidligere denne uka at talen «hjalp til med å rette opp i skadene forårsaket av Bush-administrasjonen».

Samtidig etterlyste Bishara et klarere amerikansk standpunkt til Israel som atomvåpenmakt.

MIDTØSTEN: Obama-tilhengere i Tel Aviv markerer at det er 42 år siden seksdagerskrigen lørdag. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/SCANPIX
MIDTØSTEN: Obama-tilhengere i Tel Aviv markerer at det er 42 år siden seksdagerskrigen lørdag. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/SCANPIX Vis mer