Taliban henrettet sju år gammel gutt

Mente han var spion og dømte ham til døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Taliban i den sørvestlige Helmand-provinsen i Afghanistan har i dag henrettet en sju år gammel gutt.

Gutten ble offentlig henrettet fordi Taliban mente han var spion for regjeringen, sier talsmann for provinsmyndighetene, Daoud Ahmadi.

Henrettelsen fant sted etter at sjuåringen ble tatt til fange i landsbyen Heratiyan i Sangin-distriktet i går. Gutten ble deretter funnet skyldig i spionasje av en lokal domstol, og dømt til døden ved henging.

Under en pressekonferanse i dag gjorde president Hamid Karzai det klart at myndighetene skal granske hva som har skjedd. Karzai kom med sterk fordømmelse av henrettelsen.

- Jeg kan ikke tenke meg at det finnes større forbrytelser enn dette, som selv de mest umenneskelige kreftene kan få seg til å gjøre, sa den afghanske presidenten.

- En sju år gammel gutt kan ikke være spion. En sju år gammel gutt kan ikke være noe annet enn en sju år gammel gutt, og derfor er henging eller skyting av en sju år gammel gutt en forbrytelse mot menneskeheten, sa Karzai, ifølge CNN.

Også Storbritannias nye statsminister, David Cameron, som deltok på pressekonferansen i Kabul, fordømmer dødsstraffen mot gutten.

- Hvis dette stemmer er det en helt forferdelig forbrytelse. Det sier mer om Taliban enn noen annen bok, artikkel eller tale, sa Cameron.

En lokal innbygger i Sangin, kjent som et av de lokale knutepunktene for den afghanske opiumshandelen, sier til amerikanske CBS at han var vitne til henrettelsen.

Han sier tre militante stilte gutten foran en menneskemengde på 150 stykker, leste opp den korte dommen, og deretter gjennomførte dødsstraffen.

Den sju år gamle gutten skal ha vært barnebarnet til en respektert, eldre landsbyboer. Ifølge den lokale kilden har Taliban de siste månedene trappet opp terroriseringen av lokalbefolkningen.

Henrettelsen kan derfor dreie seg om en ren hevn mot guttens familie, og at spionbeskyldningene bare ble brukt som et påskudd.

Dødsstraffen mot sjuåringen kommer samtidig med at 40 mennesker ble drept under et selvmordsangrep mot en bryllupsfest i naboprovinsen Kandahar.