Taliban henrettet ungt kjærestepar

Hadde flyktet fra familien for å gifte seg.

OFFENTLIGE HENRETTELSER: Dette bildet fra mars 1998 viser en antatt skyldig drapsmann, knelende foran 35 000 tilskuere på fotballarenaen The National Stadium i Kabul, kort tid før han blir henrettet. Foto: AFP PHOTO/Stefan SMITH/SCANPIX
OFFENTLIGE HENRETTELSER: Dette bildet fra mars 1998 viser en antatt skyldig drapsmann, knelende foran 35 000 tilskuere på fotballarenaen The National Stadium i Kabul, kort tid før han blir henrettet. Foto: AFP PHOTO/Stefan SMITH/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet): I den sørvestlige provinsen Nimroz er et ungt, afghansk par blitt offentlig henrettet.

Paret hadde forsøkt å flykte fra sine respektive familier for å gifte seg, men ble i stedet innhentet av Taliban og returnert til landsbyen i Khash Rod-landsbyen. I går ble mannen (21) og kvinnen (19) skutt og drept foran den lokale moskeen, etter krav fra religiøse ledere.

Det bekrefter provinsguvernør, Ghulam Dastageer Azad, overfor nyhetsbyrået AFP.

- En ugift mann og en ugift kvinne som elsket hverandre og ønsket å gifte seg, hadde rømt fra familiene sine, fordi de ikke godkjente giftermålet, sier guvernøren.

Han kaller henrettelsen av det unge paret for en «fornærmelse mot islam».

- Tre Taliban-mullaer brakte dem til den lokale moskeen og utstedte en fatwa om at de måtte drepes.

Ifølge guvernøren er det blitt hevdet at parets familier hadde forbindelser til Taliban. Disse opplysningene er ikke blitt bekreftet, og Taliban har heller ikke kommentert henrettelsen av de to.

Taliban styrte Afghanistan fra 1996 og fram til den USA-ledete invasjonen i 2001. I den perioden innførte de en streng tolkning av islamske sharialover, der offentlige henrettelser og pisking ble en del av rettssystemet.

Ugifte menn og kvinner fikk forbud mot å snakke med hverandre eller møtes i det offentlige rom. Kvinner fikk ikke lov til å bevege seg utenfor hjemmet uten følge av en mannlig slektning. Skolegang for jenter ble frarådet.

Æresdrap er blitt gjennomført i utstrakt omfang i Afghanistan, etter at Taliban mistet makten.

Taliban har også fått økt innflytelse de siste tre årene og kontrollerer nå mange områder i sør- og det sørvestlige Afghanistan.

I nabolandet Pakistan, har regjeringen undertegnet en avtale, som gir Taliban tillatelse til å innføre sin versjon av sharia i Malakand-distriktet med tre millioner innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer