Taliban: Hjelpearbeidere vil straffes med døden

Taliban-kommandør varsler i eksklusivt intervju.

HJELPEARBEID: En afghansk mor og hennes barn sitter i en flyktningeleir i Kabul. Taliban vil straffe vestlige hjelpearbeidere med døden. Foto: Marai Shah/AFP/Scanpix
HJELPEARBEID: En afghansk mor og hennes barn sitter i en flyktningeleir i Kabul. Taliban vil straffe vestlige hjelpearbeidere med døden. Foto: Marai Shah/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Taliban-kommandør Mohammed Ibrahim Hanafi dødstruer vestlige hjelpearbeidere i et telefonintervju med CNN.

I organisasjonens nye forslag til grunnlov for det krigsherjede landet, står det formulert at hjelpearbeidere kan bli henrettet som spioner, eller holdt fanget for å tvinge fram frisettelse av fangede Taliban-soldater.

- Får vi tak i noen av dem, er dette skjebnen som venter dem. Afghanske brødre samarbeider ikke med slike organisasjoner, sier Hanafi til CNN.

Nekter kvinner utdanning
I intervjuet gjentok også Hanafi Talibans mantra om å holde jenter og kvinner utenfor den offentlige skolen.

Vår lov er fortsatt lik den gamle, den vi levde etter da vi styrte i Afghanistan, sier Hanafi.

- Mullah Mohammad Omar var vår leder den gangen, og han er fortsatt vårt overhode og mannen hvis lover vi lever etter.

Utrygt
Motivasjonen for å nekte kvinner å ta utdanning var ifølge Hanafi at Taliban ønsker at kvinner får mer respekt ved å styre hjemme, fremfor å jobbe for andre.

Ifølge det afghanske utdannings- departementet har over 600 skoler måttet holde stengt på grunn av trusselbildet i landet.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om kvinners situasjon i Afghanistan.

Fred en umulighet
Hanafi berørte også spørsmålet om en mulig fredelig løsning på konflikten i Afghanistan.

Flere medier, deriblant indiske Daily News & Analysis, rapporterte tidligere i dag at Mullah Omar selv har godkjent et forslag om at Taliban kan gå i muntlige diskusjoner om en fredsavtale.

Hanafi bekreftet ifølge CNN at slike samtaler har funnet sted, men sa at virkelig fred i Afghanistan ikke kan oppnås før utenlandske soldater og hjelpeorganisajoner er ute av landet.

Varsler offensiv
- Jeg ser ikke for meg at det kan bli fred i dette landet før utlendingene forsvinner. Hva slags fred kan vi ha så lenge afghanere fortsetter å bli drept av NATO-bomber, uttaler Taliban-toppen.

Istedet annonserte Hanafi en kommende storoffensiv i nord-Afghanistan fra Talibans side. Han selv skulle spille en sentral rolle i denne.

TALIBAN-LEDER: Mullah Omars lover gjelder fortsatt i Afghanistan, ifølge et nytt intervju med Taliban-topp Mohammed Hanafi. Foto: AP/Scanpix
TALIBAN-LEDER: Mullah Omars lover gjelder fortsatt i Afghanistan, ifølge et nytt intervju med Taliban-topp Mohammed Hanafi. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer