Taliban hovedmistenkt for bombeangrepet

- Hevn for Muhammed-tegningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske myndigheter mener at Taliban sto bak bombeangrepet på den danske ambassaden i Islamabad mandag som hevn for Muhammed-tegningene.

Sikkerhetsfolk sier at attentatmennene brukte en stjålet bil med falske diplomatiske kjennetegn, og at eksplosivene var av samme type som Taliban er anklaget for å ha brukt i angrep i stammeområdene mot Afghanistan.

Men attentatet ser ut til å ha vært en engangsforeteelse, som ikke vil undergrave forhandlingene mellom de islamske opprørerne og pakistanske myndigheter, sier en pakistansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

- Angrepet har ikke sin bakgrunn i begivenheter her i landet eller regionen. Det var heller del av en global reaksjon i den islamske verden mot trykkingen av de blasfemiske tegningene, sier han.

En dansk statsborger av pakistansk opprinnelse og to pakistanske ansatte var blant de drepte i angrepet som gjorde store skader på ambassaden og kontoret til FNs utviklingsprogram UNDP.
Krater i asfalten
Eksplosjonen var svært kraftig og etterlot seg et stort krater like foran ambassaden. Bilder fra åstedet viser at bomben forårsaket store ødeleggelser. Deler av ambassadekomplekset har rast sammen, og muren rundt bygningen er ødelagt.

En etterforskningsgruppe bestående av folk fra politiet og agenter fra forskjellige etterretningstjenester er allerede i gang med sitt arbeid.

Blant tingene som skal etterforskes, er hvordan bilen med 25 kilo eksplosiver kom så nær ambassaden i en sterkt bevoktet og velstående del av Islamabad.

Bilen var stjålet i Islamabad og greide å kjøre langs en gate som er avsperret med store steinblokker.

Myndighetene mener likevel at angrepet var slett utført, siden sprengstoffet ble brakt til å eksplodere flere meter for bilen nådde fram til ambassadens port.


STORE ØDELEGGELSER: Det var store ødeleggelser etter bombeattentatet mot den danske ambassaden i Islamabad i Pakistan mandag. Foto: Aamir QURESHI/AFP/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Det var store ødeleggelser etter bombeattentatet mot den danske ambassaden i Islamabad i Pakistan mandag. Foto: Aamir QURESHI/AFP/Scanpix Vis mer

Fordømmelse

Statsminister Anders Fogh Rasmussen fordømte i skarpe ordelag angrepet, som han sa var et angrep på Danmark.

- Vi oppfatter det som et angrep på den danske ambassade og dermed også på Danmark, sa han.

Han gjorde det klart at Danmark ikke vil endre politikk på grunn av terrorangrepet.

- Jeg kan rolig fastslå at Danmark ikke endrer politikk som følge av terror. Vi gir ikke opp mot terrorister. Vi fastholder den sikkerhets- og utenrikspolitikk som vi har ført, og som er demokratisk vedtatt i Folketinget, sier statsministeren.

Han fikk følge av FNs generalsekretær Ban Ki-moon, FNs sikkerhetsråd og Den islamske konferanseorganisasjonen, som alle fordømte attentatet.


Trusler fra al-Qaida

Angrepet skjedde halvannen måned etter at nestkommanderende i terrornettverket al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, i et intervju oppfordret muslimer til å slå til mot danske mål.

Taliban hovedmistenkt for bombeangrepet

Han sa at han truet Norge og andre land som deltar i krigen mot muslimene, som ledd i et forsvar av ideologien, nasjonen og de hellige skriftene.

- Danmark har gjort sitt ytterste for å demonstrere sitt fiendskap mot muslimer ved gjentatte ganger å vanære Profeten, må Allah velsigne ham og gi ham frelse. Jeg oppfordrer alle muslimer som har mulighet for det, til å skade Danmark for slik å vise støtte til Profeten, må Allah velsigne ham og gi ham frelse, og forsvare hans ære, sa Zawahri i intervjuet med As-Sahad-stiftelsen, som er talerør for al-Qaida.

- Vi foretrekker å leve under jorda framfor å godta den begrensede respons i form av boikott av danske meieriprodukter og varer. Danmark fortsetter å vanære profeten, må Allah velsigne ham og gi ham frelse, fortsetter han.

(NTB)