MULLAH MANSOUR: Dette bildet viser Talibans tidligere leder Mullah Mansour. Tliban bekrefter at Mansour ble drept i et amerikansk droneangrep forrige uke, og samtidig utnevnt en av hans nestledere, Mullah Haibatullah Akhundzada,som ny leder.  Foto: AP Photo/Rahmat Gul
MULLAH MANSOUR: Dette bildet viser Talibans tidligere leder Mullah Mansour. Tliban bekrefter at Mansour ble drept i et amerikansk droneangrep forrige uke, og samtidig utnevnt en av hans nestledere, Mullah Haibatullah Akhundzada,som ny leder. Foto: AP Photo/Rahmat GulVis mer

Taliban i Afghanistan har utnevnt ny leder

Tidligere leder mulla Akhtar Mansour, ble drept i et amerikansk droneangrep i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taliban i Afghanistan har utpekt mulla Haibatullah Akhundzada til ny leder og bekrefter samtidig at den forrige lederen, mulla Akhtar Mansour, ble drept i et amerikansk droneangrep i forrige uke.

Akhundzada har fram til Mansours død vært en av Talibans to nestledere. Han ble valgt til leder på et møte mellom en rekke Taliban-ledere, ifølge en kunngjøring som ble sendt til ulike medier onsdag. Det antas at møtet ble holdt i Pakistan, skriver NTB.

Lite kjent Lite er kjent om bakgrunnen til den nye lederen for den islamistiske bevegelsen. Ifølge nyhetsbyrået AP er han kjent for å komme med offentlige uttalelser der har rettferdiggjør eksistensen av ekstremistiske Taliban og deres krig mot afghanske myndigheter.

Eksperter har uttalt at drapet på Mansour kunne føre til en enda vanskeligere fredsprosess i Afghanistan, fordi det skal ha vært en bitter maktkamp under Mansour, som nå han bli enda verre.

Ifølge AP er det ventet at Akhundzada vil følge i de aggressive fotsporene til sin forgjenger.

Drept av drone Før Mansour tok over som leder i fjor sommer, hadde den beryktede enøyde mullah Omar leder Taliban i omkring 20 år. Han ble også kjent som den usynlige mullaen, da det bare finnes to kjente bilder av ham.

Mansour ble drept i Pakistan lørdag idet kjøretøyet hans ble truffet av en amerikansk drone. Det skal være første gang en Taliban-leder blir drept på denne måten på pakistansk territorium.

Før valget av Akhundzada ble kjent, uttalte en ikke navngitt kilde at to av de antatt fremste kandidatene — Sirajuddin Haqqani og mulla Yakoub — ikke ønsket å ta over ledervervet. Sistnevnte er sønn av mulla Omar, Talibans grunnlegger og tidligere leder. Disse to er nå utpekt til Talibans nestledere, ifølge kunngjøringen fra Taliban, skriver NTB.

Taliban hadde makten i Afghanistan før regimet ble styrtet med amerikansk militærhjelp i 2001. Det har siden kjempet mot landets USA-støttede regjering.

Saken oppdateres