<strong>STORE TAPSTALL:</strong> ISAF-styrken kjemper en hard kamp mot Taliban i Afghanistan. Foto: EPA
STORE TAPSTALL: ISAF-styrken kjemper en hard kamp mot Taliban i Afghanistan. Foto: EPA Vis mer

- Taliban ikke vært sterkere siden 2001

Dødeligste dag i Afghanistan på flere måneder. Samme dag som USA sender 35 000 nye soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Den internasjonale styrken i Afghanistan (ISAF), som også Norge deltar i, opplevde sin dødeligste dag på flere måneder i dag.

46 nasjoner deltar i styrken som arbeider for å stabilisere landet som har vært i kontinuerlig krig siden Sovjetunionens invasjon i 1979.

Etter flere angrep er dødstallene oppe i tolv, fem amerikanske soldater mistet livet i det verste angrepet, mens to sikkerhetsvakter ansatt i et privat firma mistet livet da en selvmordsbomber angrep en treningsleir for afghanske sikkerhetsstyrker, melder BBC.

ISAF gir ikke ut informasjon om navn eller nasjonalitet til falne, men overlater det til de nasjonale myndighetene. Det er ennå ikke bekreftet hvilken nasjonalitet de fem andre drepte ISAF-soldatene har.

35 000 nye soldater Dette skjer samme dag som USA fullfører opptrappingsplanen til president Barack Obama med å sende 35 000 nye soldater til det krigsherjede landet.

Reuters melder at Taliban ikke har vært sterkere siden 2001, da den fundamentalistiske islamske bevegelsen ble kastet fra makta i landet.

Det er nå nærmere 150 000 soldater i ISAF-styrken, av dem er nær 100 000 amerikanske, mens resten er fra de 45 andre landene i styrken. Angrepene i dag har rammet styrkene i sør, et område Norge ikke er engasjert i.

Rekordmange døde Styrkene forbereder nå en større aksjon i den sørlige provinsen Kandahar seinere i sommer, et område der Taliban står sterkt, sier BBCs korrespondent i landet. Men med økende tapstall, kan støtten til aksjonen minske.

Forrige uke foreslo den afghanske presidenten Hamid Karzai å gå inn i fredssamtaler med Taliban, det er usikkert om det nå er mer ytterliggående deler av bevegelsen som protesterer mot tilnærmingen. Taliban har tidligere uttalt at de ikke ønsker å inngå fredssamtaler inntil de utenlandske troppene har forlatt landet. USAs plan for tilbaketrekning regner med at det vil skje tidligst i 2011.

Ifølge organisasjonen iCasualties.org har 1812 soldater bøtet med livet siden 2001. I fjor døde 316 soldater - mer enn en dobling fra året før, mens det fra januar til mai i år har dødd 153. Så langt denne måneden har 21 soldater mistet livet og juni ligger dermed an til å bli den måneden med høyest tapstall i Afghanistan siden 2001. 2010 ligger også an til å bli det blodigste året.

Sivile tapstall er vanskeligere å anslå, men Wikipedia anslår at minst 20 000 afghanere har mistet livet siden 2001 som direkte følge av krigshandlinger og terrorangrep. Det øverste anslaget over antall drepte er over 50 000. Tall for i år er ikke med i disse anslagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer