Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban kan falle før nytt styre er klart

Afghanske eksilledere frykter at Taliban-regimet faller før et nytt styre står klart, og ber USA stanse bombingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksillederne, som i to dager har vært samlet i grensebyen Peshawar, mener den beste løsningen er å få eks-kongen Zahir til å komme hjem for å ta rollen som samlende figur og leder for en overgangsregjering, som må ha medlemmer fra alle etniske grupper i Afghanistan.

En ny statsledelse bør velges i Peshawar i Pakistan, for å stå klar til å overta når scenen er ryddet i Kabul, mener eksillederne.

Ifølge diplomater Financial Times har snakket med, er tanken at FN skal lede en overgangsadministrasjon i Kabul.

Eksilledernes største frykt er at Taliban-regimet skal falle før et overgangsstyre står klart til å ta makten raskt. Peshawar-møtet oppfordrer også Osama bin Laden og alle andre utenlandske grupper til å forlate Afghanistan.

Eksillederne er også redd for at Nordalliansen, som består av etniske minoritetsgrupper, vil benytte sjansen og gripe makten i Afghanistan. Nordalliansen støttes med våpen og utstyr av Russland, men USA har vært tilbakeholden med støtte for ikke å gå for raskt fram.

Kommandanter for Nordalliansen klager over at den amerikanske flystøtten er utilstrekkelig, og vil gjerne ha større innsats.

Eksillederne frir også til Taliban. De sier at moderate talibaner trengs i oppbyggingen av et nytt Afghanistan. Men avskallingen fra Taliban-regimet har ikke vært så stor som mange håpet, sier observatører. USAs bombing skal i stedet ha fått sympatisører til å strømme til, både fra Saudi-Arabia og Pakistan for å kjempe sammen med Taliban.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld innrømmet torsdag at USA kanskje aldri vil få fatt i Osama bin Laden, som er den antatte hovedmannen bak terrorangrepet 11. september.

- Men personlig tror jeg vi vil klare det, sa Rumsfeld.

Rumsfeld så mer optimistisk på muligheten for å felle det afghanske Taliban-regimet. Men uansett ser han for seg en langvarig krig mot terroren og dens støttespillere.

De amerikanske luftangrepene fortsetter. Hittil skal det være sluppet rundt 3.000 bomber. Bombingen er langt mindre intens enn den var under Kosovo-krigen og Golf-krigen.

Likevel er USA overrasket over at Taliban-militsen holder stand.

- De viser seg å være tøffe krigere. Jeg er litt overrasket over at de fremdeles holder stand, sa den amerikanske forsvarssjefen Richard Myers torsdag.

Ifølge afghanske kilder blir stadig flere sivile mål rammet av amerikanske bomber. En overfylt busstasjon i Kandahar skal ha blitt truffet torsdag, og mange mennesker skal være drept eller såret.

Taliban-talsmann Abdul Hanan Himat sa at åtte nomader var drept og 25 såret etter at en karavane ble truffet av bomber like ved Kandahar. I Herat lengst vest i landet ble en moské angivelig truffet og minst 20 mennesker drept.

Det er tidligere meldt om bruk av klasebomber mot Herat. De kontroversielle klasebombene inneholder mange knyttnevestore sprengladninger, som spres over et stort område. Natt til torsdag skal klaswebomber ha blitt brukt mot Talibans frontlinjer vel fire mil nord for Kabul.

En ytterliggående muslimsk gruppe i Pakistan hevdet torsdag at den vil sende flere tusen væpnede pakistanere inn i Afghanistan for å utkjempe hellig krig, jihad, mot USA.

(NTB)

Hele Norges coronakart