Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban kan feire seirene

PESHAWAR (Dagbladet): Taliban-regimet har i løpet av bare seks uker drept sine to farligste politiske motstandere, først general Ahmad Shah Masoud og så Abdul Haq.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med de to mest karismatiske lederne ryddet av veien blir det enda vanskeligere for motstandere å samle rekkene i en politisk allianse som kan overta i Kabul og knuse Taliban-bevegelsen.

Myndighetene i Afghanistan nektet å utlevere liket av den henrettede Abdul Haq til familien i Peshawar i Pakistan, der det i stedet ble gravferd uten lik og en tårevåt begravelse av et politisk håp om å styrte Taliban.

Veteraner fra geriljakrigen mot Sovjetunionen støttet seg på kunstige bein og krykker der de var samlet i huset til familien Haq, mens de tørket tårer og fordømte USAs svik da deres falne kamerat ble tatt til fange.

Taliban begravde i går Abdul Haq i hans hjemlandsby Surkhrud, sør for Jalalabad, for å unngå en politisk begravelse i Pakistan.

  • Abdul Haq gikk rett i ei felle lagt ut av Talibans etterretningstjeneste, det var opplagt da hans nevø torsdag fikk en telefon fra onkelen. Haq, som mistet et bein i krigen mot sovjeterne, hadde reist inn i Afghanistan på hesteryggen.

- Jeg er omringet på en bratt fjellvei. Det er Taliban foran og Taliban bak. Kan du gjøre noe? sa Haq til nevøen på den andre sida av Khyberpasset gjennom satellittelefon.

Men CIA i USA, som ble koplet inn, kunne ikke gjøre noe. I løpet av natta ble det verre, da ei kolonne Taliban-styrker fra Jalalabad nærmet seg. Da det ringte fra satellittelefonen til Haq utpå fredagen, var det broren Hajji din Mohammed som løftet av røret. I andre enden var en Taliban-soldat som fortalte at Haq var tatt til fange.

  • Abdul Haq hadde den måneden han bodde i Peshawar, tatt imot mange gjester fra Afghanistan i sitt hus, en del av dem med nære bånd til lederne i Taliban. Hans politiske mål var å splitte Taliban-regimet og samle motstanden mot regimet blant pathanerne, den største folkegruppa i landet, som Haq tilhører. Noen blant gjestene må ha overtalt ham til å reise til hjemtraktene i Hisarek for å oppildne til opprør mot Taliban. Men der ventet Taliban på ham, mener pakistanske etterretningskilder.

Afghanistans historie er full av ledere som er blitt drept etter å ha fått et velsmakende måltid av sine motstandere, sies det her.

  • Haq ville ikke ha noe med pakistanske myndigheter å gjøre etter at han ble «bedt om» å forlate landet i 1999, da kona, dattera og ei livvakt ble drept av Taliban i deres hus i Peshawar. Da han dro til hest til Afghanistan, ristet han av seg pakistanske etterretningsfolk som hadde ham i kikkerten. Som legendarisk mujahedinkommandant rundt Kabul i krigen mot sovjeterne, kriger fra han var 16 år gammel, må han ha visst at denne turen var særdeles farlig.

- De planene Abdul Haq drøftet i sitt hus før han dro til Afghanistan, må vi nå anta er røpet for Taliban. Nå må man begynne på nytt med politisk planlegging og samtidig leite etter nye ledere, sier en etterretningsoffiser til avisa The News.

  • Uten Haq og Masoud må det politiske spillet for å erstatte Taliban-regimet begynne om igjen. Militært ødelegges Afghanistan dag for dag, men Taliban-regimet ser ikke ut til å slå sprekker. Nordalliansen står nesten like fast og er sur på USA som ikke bomber dem til seier. Og i Pakistan, som ventet «kortvarige og målrettede angrep», er tålmodigheten snart oppbrukt. Når USA innrømmer at Osama bin Laden kanskje likevel slipper unna, spør man om hva som er vitsen. Her stilles nå spørsmålet om målet virkelig er å ødelegge hele Afghanistan og hevne seg på afghanerne?
Hele Norges coronakart