STUDERER KANDIDATER:  En velger i Adraskan-distriktet i Herat-provinsen studerer valglistene lørdag formiddag. Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix.
STUDERER KANDIDATER: En velger i Adraskan-distriktet i Herat-provinsen studerer valglistene lørdag formiddag. Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

- Taliban kan ikke stoppe oss fra å velge

Stor deltakelse i første presidentvalg på 12 år i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire velgere er såret i en eksplosjon ved et valglokale i den sørvestlige provinsen Logar i Afghanistan,. bare få tinmer etter at valget begynte lørdag.

Fra Kabul meldes det om stor valgdeltakelse.

- Eksplosjonen skjedde nær valglokalet som er en skolebygning. Fire velgere er såret, en av dem livstruende, sier Abdul Hameed, guvernør i provinsens Mohammad Agha-distrikt, til Reuters.

Valglokalene åpnet noen timer tidligere for presidentvalget i Afghanistan, som blir den første demokratiske overføringen av makten fra en president til en annen siden Taliban-regimet falt i 2001.

Tusener Tusener av afghanere sto i kø for å stemme da valglokalene åpnet i Kabul, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

- Dette er en god dag for afghanerne. Folk skal velge presidenten og medlemmene av provinsrådene. Jeg ber mine landsmenn gå og stemme, sa den sentrale valgkommisjonens leder Yousuf Nooristani.

Abdul Hadi Ghazniwal (38), som sto i en lang kø ved et av valglokalene i hovedstaden, sa til DPA at han ville stemme for forandring.

En annen velger, den 24 år gamle Jamshid Khan, sier han er litt redd for at Taliban skal forstyrre valget, men ikke så redd at han lar være å stemme.

 ID:  Fingeravtrykk gjelder som identifikasjon. Her en kvinne i gang med registrering i et valglokale i den "norske" byen Mazar-i-Sharif. Foto: Farshad Usyan, AFP/NTB Scanpix.
ID: Fingeravtrykk gjelder som identifikasjon. Her en kvinne i gang med registrering i et valglokale i den "norske" byen Mazar-i-Sharif. Foto: Farshad Usyan, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- De kan ikke stoppe oss, for vi har kommet hit og skal velge, sier han.

Ikke gjenvalg Etter tolv år ved makten kan den sittende presidenten Hamid Karzai ikke stille til gjenvalg i henhold til grunnloven.

Det er åtte kandidater å velge mellom, hvorav de tre favorittene er Abdullah Abdullah, Zalmay Rassoul og Ashraf Ghani.

Taliban-opprørere har iverksatt en serie angrep i ukene før valget, som de kaller en amerikanskinspirert farse. Det er ikke meldt om voldelige episoder siden valglokalene åpnet klokka 7 lokal tid (4.30 norsk tid).

(NTB-Reuters-DPA).