OPIUM: Taliban-bevegelsen og afghanske krigsherrer ligger an til å tjene 3,5 milliarder kroner på produksjon av opium i år. Foto: Rafiq Maqbool/SCANPIX
OPIUM: Taliban-bevegelsen og afghanske krigsherrer ligger an til å tjene 3,5 milliarder kroner på produksjon av opium i år. Foto: Rafiq Maqbool/SCANPIXVis mer

Taliban kan tjene 3,5 milliarder kroner på opium

- Bygger opp lagre med opium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban-bevegelsen og afghanske krigsherrer ligger an til å tjene 3,5 milliarder kroner på produksjon av opium i år.

- Taliban-bevegelsen ser nå ut til å være i ferd med å bygge opp lagre med opium, sier leder Antonio Maria Costa i FNs kontor for rusmidler og kriminalitet. Produksjonen av opium har i flere år vært større enn etterspørselen, og ved å lagre overskuddet kan prisen presses oppover.

Afghanistan står for 90 prosent av verdens produksjon av opium, som blir videreforedlet til heroin.

Innen året er omme vil krigsherrer, narkotikabaroner og opprørere trolig ha tjent nærmere 3,5 milliarder kroner på narkotikaproduksjon og smugling, slår Costa fast i FNs årlige rapport om opiumsproduksjonen i Afghanistan. I fjor tjente Taliban til sammenligning anslagsvis 700 millioner kroner på opium.

Ifølge FN-rapporten vil det bli produsert 7.700 tonn opium i Afghanistan i år, en nedgang på 6 prosent fra 2007.

Arealet som blir brukt til opiumsproduksjon er redusert med 20 prosent til 1.570 kvadratkilometer. Produksjonen foregår hovedsakelig i de sørlige og vestlige delene av Afghanistan hvor Taliban er mest aktive. Antall opiumsbønder gikk ned med 1 million fra i fjor til i år.

NTB