Taliban kan velte hele Pakistan

Slik bruker de klassekamp til å vinne støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet) Taliban er på sterk frammarsj i Pakistan.

Den pakistanske regjeringen har i det siste fått krass kritikk for avgjørelsen om å tillate sharialover i den idylliske, men beryktede Swat-dalen.

Nå er frykten at Taliban planlegger å bruke samme strategi som ga suksess i Swat til å vinne Punjab, regionen som omtales som «kjernelandet av Pakistan».

Klassekamp
I Swat-dalen spilte Taliban på tradisjonelle klassemotsetninger for å vinne støtte, skriver avisa The New York Times.

Militante islamister organiserte fattige, jordløse bønder som drev velstående landeiere ut av området. Det kommer fram i intervjuer med både myndighetspersoner, Pakistan-eksperter og vitnesbyrd fra de som ble drevet på flukt.

I det lutfattige nordvest kunne Taliban lokke med kortsiktige økonomiske gevinster og rask justis for fattige bønder frustrert over at landreformene har uteblitt, i et Pakistan som fortsatt er klan- og stammebasert og med føydale trekk.

Misnøyen med et tregt og til dels korrupt rettssystem har også gitt Taliban økt oppslutning.

- Det var en blodig revolusjon i Swat. Det vil ikke overraske meg om den skulle feie over hele etablissementet i Pakistan, sier en talsperson for myndighetene i Swat, som ønsker å være anonym av frykt for hevnaksjoner fra Taliban.

AGGRESSIVT: Taliban-medlemmer på en utkikkspost i Swat-dalen tidligere denne måneden. Taliban hadde da gått inn i landsbyen Sultanwas og brent TV-er, bilder og DVD-er. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX
AGGRESSIVT: Taliban-medlemmer på en utkikkspost i Swat-dalen tidligere denne måneden. Taliban hadde da gått inn i landsbyen Sultanwas og brent TV-er, bilder og DVD-er. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX Vis mer

Dødslister
Til å begynne med var presset mot mektige landeiere forsiktig. En landeier ble for eksempel presset til å ta sønnen ut av en engelskspråklig skole som Taliban var imot. Andre ble tvunget til å gi donasjoner til Taliban.

Men etter hvert ble landeierne skyteskiver for Taliban og bøndene de hadde bevæpnet.

Det skjedde med Shujaat Ali Khan, den rikeste landeieren, og hans brødre i 2007. Shujaat, en høytstående politiker i Pakistan Muslim League-Q, unnslapp så vidt å bli drept av en veibombe og måtte flykte til London.

Også andre fremtredende politikere fra Swat-dalen har måtte flykte, etter at Taliban offentliggjorde en liste med 43 prominente navn. De som sto på lista fikk valget om enten å melde seg for en Taliban-domstol eller risikere å bli drept.

Hver gang en landeier ble drevet fra eiendommen ble de væpnede leilendingene belønnet. Enten kunne de få beskjed om å felle trærne på eiendommen og selge tømmeret for profitt, eller så ble de bedt om å fortsette å betale leie til Taliban i stedet for til sine gamle føydalherrer.

Forsetter korstoget
Helt siden de militante islamistene fikk myndighetene til å gå med på våpenhvile og til å godta innføringen av sharia i februar, har Taliban festet grepet om Swat-dalen og gjort det helt klart hvem som styrer.

En feilberegning fra de føderale myndighetenes side, som hadde håpet at våpenhvilen ville stagge Talibans frammarsj. De ventet at utenlandske hjelpeprogrammer skulle gi det fattige, nordvestlige Pakistan sårt tiltrengt hjelp og et alternativ til islamistenes budskap om rettferdighet og likhet i form av en ekstrem tolkning av islam.

I stedet tyder alt på at de ekstremistiske kreftene har fått fornyet selvtillit og fortsetter korstoget mot Punjab og Islamabad, skriver avisa The Washington Post.

PÅ FRAMMARSJ: Dette bildet datert 15. april viser pakistanske kvinner på grønnsaksmarkedet i Peshawar. Taliban og islamistiske krefter er på frammarsj i Pakistan. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad/SCANPIX
PÅ FRAMMARSJ: Dette bildet datert 15. april viser pakistanske kvinner på grønnsaksmarkedet i Peshawar. Taliban og islamistiske krefter er på frammarsj i Pakistan. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad/SCANPIX Vis mer

USAs spesialutsending til regionen, Richard Holbrooke, sa i et intervju med CNN søndag at den feilslåtte våpenhvilen i Swat-dalen burde være en lærepenge.

- Du kan ikke forhandle med disse menneskene ved å gi bort territorium samtidig med at de kryper nærmere og nærmere folkerike sentra som Punjab og Islamabad, advarte Holbrooke.

Punjab neste
Både pakistanske jurister, kommentatorer og eksperter roper nå varsku, og oppfordrer landets 176 millioner innbyggere til å være beredt i «kampen om Pakistans sjel».

De frykter mange av de samme forutsetningene som brakte Taliban-krefter til makten i Swat, også er tilstede i den folkerike regionen Punjab.

I deler av Punjab har islamistene allerede begynt å få fotfeste. Regionen er blitt arena for en økende forbrødring mellom Taliban og lokale opprørs- og islamistgrupper.

Ifølge The New York Times var fjorårets angrep mot Marriott Hotell i Islamabad og angrepet mot det srilankiske cricketlandslaget i Lahore resultat av den nye alliansen.

- Jeg tror mange ikke forstår hvor alvorlig dette er. Dersom du ønsker å destabilisere Pakistan, må du destabilisere Punjab, sier en politikilde i Punjab.

DRAMATISK: Tusenvis av tilhengere samlet seg i helga for å høre den religiøse lederen Sufi Mohammed tale i Mingora, i utkanten av Swat-dalen. Mohammed sa at det ikke vil bli tillatt å anke en shariadom i Pakistans føderale rettssystem. Innføringen av sharia har skapt stor uro internt og i USA.  Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX
DRAMATISK: Tusenvis av tilhengere samlet seg i helga for å høre den religiøse lederen Sufi Mohammed tale i Mingora, i utkanten av Swat-dalen. Mohammed sa at det ikke vil bli tillatt å anke en shariadom i Pakistans føderale rettssystem. Innføringen av sharia har skapt stor uro internt og i USA. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX Vis mer