FANGEUTVEKSLING: Amerikanske myndigheter har utvekslet fem Taliban-fanger mot norskamerikanske Bowe Bergdahl. Foto: US Army/DoD
FANGEUTVEKSLING: Amerikanske myndigheter har utvekslet fem Taliban-fanger mot norskamerikanske Bowe Bergdahl. Foto: US Army/DoDVis mer

Taliban-leder feirer Obamas fangebytte

Mullah Mohammad Omar ytrer seg nå offentlig for første gang siden flukten i 2001, og jubler for talibanløslatelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at amerikanske myndigheter frigir fem Guantanamo-fanger i utveksling for norskamerikanske Bowe Bergdahl, som er blitt frigitt av Taliban etter nesten fem års fangenskap.

Nå feirer Taliban-leder Mullah Mohammad Omar Taliban-løslatelsene som en «stor seier», skriver BBC.

En rekke amerikanske medier har fått bekreftet at de fem fangene som blir frigitt er Mullah Mohammad Fazl, Mullah Norullah Noori, Abdul Haq Wasiq, Khairullah Khairkhwa og Mohammed Nabi Omari.

Mens navnene er ukjente for folk flest, skal de fem være blant de farligste av de farligste Taliban-fangene.

- De er utvilsomt blant de farligste Taliban-kommandørene som blir holdt på Guantanamo, sier seniorredaktør Thomas Joscelyn ved den anerkjente nyhetsbloggen Long War Journal til Daily Beast.

- Mine hjerteligste gratulasjoner Mullah Omar flyktet fra Afghanistan i 2001 da amerikanske tropper jaktet på Taliban i kjølvannet av 11. september-angrepene. Han har siden den gang holdt seg fullstendig unna offentligheten. Helt fram til nå, inspirert av gårsdagens fangeutveksling.

- Jeg gir mine hjerteligste gratulasjoner til hele den afghansk-muslimske nasjonen, sier Taliban-lederen i en uttalelse.

Fangeutvekslingen har ført til at USAs president Barack Obama har blitt kritisert for å samarbeide med terrorister.

- Jeg er ekstremt bekymret for at USA har forhandlet med terrorister, sier kongressmannen Mike Rogers, som sitter i Etterretningskomiteen.

Også Joe McCain har sagt at han krever svar fra amerikanske myndigheter i Bergdahl-saken.

Flere har også tatt til orde for at Obama brøt loven da han løslatte fanger fra Guantanamo uten å varsle Kongressen, melder nyhetsbyrået AP.

Kongressmann Howard McKeon og senator James Inhofe sier i en uttalelse at Obama må varsle Kongressen inne 30 dager før noen terrorister blir løslatt. De mener også presidenten må redegjøre for hvordan trusselen fra de fem har endret seg.

De fem Guantanamo-fangene overlates til myndighetene i Qatar, og Obama har gjort det klart at Qatar har gitt USA garantier for at de ikke skal true USAs sikkerhet.

Taliban-fangene Her er en oversikt over de fem fangene som utveksles mot Bergdahl:

• Mullah Mohammad Fazl: Tidligere viseforsvarsminister for Taliban. Han var blant Talibans mest erfarne kommandører før han ble fanget av i 2001.

Fazl er ettersøkt av FN for mulige krigsforbrytelser i forbindelse med drapene på tusenvis av sjiamuslimer.

Fazl regnes som en høyrisikofange, og amerikanerne vurderer han som en trussel mot USA og landets allierte.

• Mullah Norullah Noori: Høytstående Taliban-kommandør, som blant annet skal ha hatt tilhold i Mazar-e-Sharif - der flere norske soldater har tjenestegjort. Han har tidligere vært Talibans guvernør i provinsene Balkh og Laghman.

I 1995 skal han ha blitt bedt personlig av Osama bin Laden om å delta i en offensiv mot en krigsherre i Nord-Afghanistan. Han skal også ha bånd til Taliban-leder Mullah Omar og andre høytstående figurer.

Noori er også ettersøkt av FN for mulige krigsforbrytelser i forbindelse med drapene på tusenvis av sjiamuslimer.

Noori regnes som en høyrisikofange, og amerikanerne vurderer han som en trussel mot USA og landets allierte.

• Abdul Haq Wasiq: Tidligere nestkommanderende etterretningssjef i Taliban. Han skal ha hatt direkte tilgang til ledelsen i Taliban, og skal ha vært sentral i Talibans arbeid for å danne allianser med andre islamistgrupper. Wadiq skal ha støttet al Qaida-krigere, og skal en rekke ganger ha sørget for at Taliban-krigere ikke ble fanget av amerikanerne.

Ved et tidspunkt skal han ha forsøkt å samarbeide med amerikanerne.

Wasiq regnes som en høyrisikofange, og amerikanerne vurderer han som en trussel mot USA og landets allierte.

• Khairullah Khairkhwa: Tidligere høytstående Taliban-kommandør. Han skal ha tjenestegjort som innenriksminister, guvernør i Herat, og militær kommandør.  

Khairkhwa skal ha vært i møter med Iran, der de ba om støtte i kampen mot USA og koalisjonsstyrken. Han skal også ha vært i møter med Hamas.

Amerikanerne identifiserer ham også som narkobaron, som planla å bruke sin posisjon i Taliban til å bli en av de største narkobaronene i Vest-Afghanistan.

Khairkhwa regnes som en høyrisikofange, og amerikanerne vurderer han som en trussel mot USA og landets allierte.

• Mohammed Nabi Omari: Tidligere høytstående Taliban-kommandør som hadde en rekke lederroller i Taliban. Omari skal ha bånd til en rekke av Talibans støttespillere, og skal ha vært en viktig våpensmugler for Taliban.

Omari regnes som en høyrisikofange, og amerikanerne vurderer han som en trussel mot USA og landets allierte.