Taliban-leder sluppet fra Guantanamo - drepte briter under nytt navn

Var ikke lenger en trussel, ifølge amerikansk etterretning.

VEIBOMBE: Afghanske soldater dekker til et offer for en veibombe rettet mot britiske soldater i Afghanistan. En tidligere Guantanamo-fange antas nå å stå bak en rekke slike bomber. Foto: Musadeq Sadeq/AP/Scanpix
VEIBOMBE: Afghanske soldater dekker til et offer for en veibombe rettet mot britiske soldater i Afghanistan. En tidligere Guantanamo-fange antas nå å stå bak en rekke slike bomber. Foto: Musadeq Sadeq/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Ifølge The Times er Taliban-kommandøren som har det øverste ansvaret for flere veibomber rettet mot britiske styrker i Afghanistan en tidligere innsatt på Guantanamo.

Har nytt navn
Abdullah Ghulam Rasoul satt fengslet på Guantanamo i seks år før han ble satt fri. Rasoul var ifølge The Huffington Post en av totalt ti Guantanamo-fanger som ble løslatt i 2007.

Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av amerikanske etterretningsnotater som konkluderte med at Rasoul ikke lenger var en trussel.

Men både høytstående ansvarshavende både i de britiske styrkene i Afghanistan og hos Taliban bekrefter at Rasoul har byttet navn til Mullah Abdulla Zakir, og med ny identitet inntatt en lederrolle i Taliban.

Lederrolle i Taliban
44 britiske soldater har ifølge The Times blitt drept av veibomber etter Rasouls frigivelse.

Mannen som nå lyder navnet Mullah Abdulla Zakir sa i avhør på Guantanamo at han aldri hadde hatt høy rang i  noe militærvesen.

Det skulle vise seg å være feil.

Jobbet tett med Mullah Omar
Ifølge Taliban var Zakir før pågripelsen en høytstående rådgiver for Mullah Omar.

MÅ TA GREP: Britenes forsvarsminister John Hutton. Her sammen med general David Petraeus. Foto: Sebastian Zwez/AFP/Scanpix
MÅ TA GREP: Britenes forsvarsminister John Hutton. Her sammen med general David Petraeus. Foto: Sebastian Zwez/AFP/Scanpix Vis mer

Både britene og Taliban oppgir at Zakir trolig har base i Quetta i Pakistan.

- Han er i grenseområdene nå, har en Taliban-kommandør uttalt til The Times.

- Han er noen ganger i Pakistan, og noen ganger i Afghanistan. Han er en maktperson i Taliban.

Kan ødelegge for Obama
Noe av det første president Barack Obama gjorde etter at han tiltrådte, var å beslutte at Guantanamo-fengselet skulle avvikles innen ett år fra presidentens initialer ble festet til papiret.

Myndighetene frykter at historier som Zakirs kan forkludre presidentens planer.

Den britiske forsvarsministeren, John Hutton har annonsert at 300 bombespesialister kan bli sendt til Afghanistan i et forsøk på å komme veibombene til pers.

120 briter er blitt drept av fiendtlig ild siden 2001. Totalt 520 av de drøyt 800 Guantanamo-fangene er løslatt eller sendt til fengsler andre steder, ifølge The Huffington Post.TOK GREP: Barack Obama skriver under på at Guantanamo skal stenges. Foto: Matthew Cavanaugh/EPA/Scanpix
TOK GREP: Barack Obama skriver under på at Guantanamo skal stenges. Foto: Matthew Cavanaugh/EPA/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer