Taliban-leder tror gislene kan bli løslatt raskt

- Forhåpentligvis kan gislene bli løslatt i dag eller i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Taliban-leder som deltar i forhandlinger med Sør-Korea om løslatelse av 21 sørkoreanske gisler sier at gislene definitivt vil bli satt fri. Han tror også at dette vil skje raskt, ifølge AP.

- Jeg er svært optimistisk. Forhandlingene fortsetter på et positivt spor. Forhåpentligvis kan gislene bli løslatt i dag eller i morgen, sa mulla Qari Bashir da forhandlingene med en sørkoreansk delegasjon ble gjenopptatt i dag. Bashir er den ene av de to Taliban-lederne som har fått garantier om fritt leide for å delta på samtalene, skriver NTB.

Ikke til å stole på

Nupi-forsker Henning Høgseth mener imidlertid at man ikke kan stole på at Talban virkelig vil løslate gislene innen kort tid.

- Nei, det kan vi ikke stole på. Det kan vi ikke stole på før  vi ser at gislene er ute av landet og i live, sier han.

Høgseth, som selv har bodd i Afghansitan, mener likvel det er riktig og viktig å forhandle med Taliban.

- Forhandlingene har pågått lenge allerede. Hadde det ikke vært for dette, hadde nok alle gislene vært drept allerede. At gisselsituasjonen nå kanskje går mot slutten tyder på at Taliban har fått innfridd noen av sine krav. Hvilke krav får vi nok aldri vite. Det kommer nok sør-koreanske og afghanske myndigheter til å holde for seg selv, tror han.

Startet i går 

GISLER:  21 av de 23 sørkoreanske kristne arbeiderne som ble kidnappet for over tre uker siden, kan bli løslatt i dag eller i morgen, sier en Taliban-leder. To av dem er allerede døde. Foto: SCANPIX
GISLER: 21 av de 23 sørkoreanske kristne arbeiderne som ble kidnappet for over tre uker siden, kan bli løslatt i dag eller i morgen, sier en Taliban-leder. To av dem er allerede døde. Foto: SCANPIX Vis mer

De offiselle samtalene mellom myndighetene i Sør- Korea og Taliban ble innledet i gå ettermiddag i Afghanistans Røde Kors kontorer i Ghazni-provinsen, der de 21 gislene ble bortført for over tre uker siden.

Taliban står fast på kravet om at åtte av deres menn må løslates i bytte mot gislene, ifølge en Taliban-talsmann. Den afghanske regjeringen har til nå nektet å etterkomme kravet om å løslate Taliban-fanger. Ingen representanter for regjeringen i Kabul deltar på møtene, ifølge lokale myndigheter.

- Dette er et veldig, veldig farlig krav å innfri fordi det kan føre til at flere blir kidnappet for å gi Taliban et pressgrunnlag. Så det er nok andre ting myndigheten kan lokke med. Men akkurat hva er ikke godt å si, sier Høgseth.

Sørkoreanske myndigheter bekrefter at samtalene finner sted, men vil ikke opplyse detaljer, av hensyn til gislenes sikkerhet.21 gisler sitter fortsatt fanget i Afghanistan etter at en gruppe på 23 sørkoreanere ble tatt til fange 19. juli. To gisler er drept så langt, og Taliban har truet med å drepe flere dersom gruppen ikke får innfridd sine krav.

Siste mulighet

Gruppen på 23 sør-koreanere, de fleste av dem kvinner, var på vei fra Kabul til Kandahar da bussen deres ble stoppet og de ble kidnappet av Taliban-milits. Gruppelederen og et annet mannlig medlem av gruppen er blitt drept.

Dersom forhandlingene mislykkes, vil det brukes militær makt for å få gislene fri, ifølge afghanske myndigheter. Sør-koreanske myndigheter har på sin side gjentatte ganger sagt at de er imot å ty til militæraksjoner.

Man tror at de sør-koreanske hjelpearbeiderne blir holdt fanget i små grupper fordelt rundt på ulike steder i en landsby 10 kilometer fra Ghazni sentrum.

Taliban-leder tror gislene kan bli løslatt raskt

Direkte forhandlinger mellom Taliban og Sør-Korea blir sett på som en av de siste mulighetene til å få løslatt de sørkoreanske gislene, skriver NTB.

-IKKE TIL Å STOLE PÅ: Nupi-forsker Henning Høgseth mener vi ikke kan stole på at Taliban vil løslate gislene før de er ute av landet.
TROR PÅ RASK LØSNING: Mullah Qari Bashir tror de sørkoreanske gislene kan bli satt fri i dag eller i morgen. Her møter han media utenfor Røde Kors sine lokaler i Ghazni-provinsen.