Taliban-minister bak terrormiljø i Oslo

Fungerte som imam i Oslo. Skulle utvises etter å ha banket datteren.

TALIBAN-KONTAKTER: De 25 islamske ekstremistene PST avdekket skal ha bånd til Taliban. Justisminister Storberget var orientert om PSTs funn, og mener saken er et godt eksempel på hvor godt Jørn Holmes PST forebygger alvorlige hendelser. Arkivfoto: FRANK KARLSEN
TALIBAN-KONTAKTER: De 25 islamske ekstremistene PST avdekket skal ha bånd til Taliban. Justisminister Storberget var orientert om PSTs funn, og mener saken er et godt eksempel på hvor godt Jørn Holmes PST forebygger alvorlige hendelser. Arkivfoto: FRANK KARLSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Flere av de 25 unge mennene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har aksjonert mot, skal ha hatt jevnlig kontakt i en moské på Grønland i Oslo.

PST-sjef Jørn Holme bekreftet i går overfor Dagbladet at sikkerhetstjenesten i vinter gjennomførte en målrettet aksjon mot et bestemt miljø i Oslo-området.


Der skal de ifølge VG ha fått ideologisk opplæring av en 49 år gammel voldsdømt tidligere Taliban-minister.

49-åringen var helseminister i Taliban-regimet i Afghanistan mellom 1996 og 2001. Fra 2001 har eksministeren bodd i en by på Østlandet.

Sverget på Koranen

Ifølge avisa har mannen levd på trygd og har samtidig fungert som ubetalt imam i menigheten i Oslo.

Norske myndigheter skal den siste tiden ha jobbet for å få kastet mannen ut av Norge.

En av årsakene er ifølge VG at han er dømt for vold mot en mindreårig datter.

Da han oppdaget at hans 14 år gamle datter fikk e-post fra en indisk gutt, slo han henne - samtidig som han sverget på Koranen.

Slo datteren

Ifølge dommene fra tingretten 8. mai i fjor og Borgarting lagmannsrett 16. september i fjor slo mannen datteren gjentatte ganger i ansiktet med flat hånd.

Deretter skal han ha slått henne med en ledning mens hun lå på gulvet, slik at hun fikk blåmerker over hele kroppen og hadde vansker med å gå.

I tingretten ble mannen dømt til fem måneders fengsel, men i ankesaken ble straffen satt ned til fire måneder. Straffen var ikke sonet i vinter, da mannen var på reise i Peshawar-distriktet i Pakistan.

Tett kontakt med terrormiljøer

PST mener mannen på sine reiser i Pakistan pleier tett kontakt med terrormiljøer. Flere av de moskétilknyttede mennene skal også ha vært i Pakistan på møter med terrormiljøet 49-åringen er knyttet til.

Den tidligere Taliban-ministeren kom til Norge som kvoteflyktning etter Talibans fall.

Forebyggende aksjon

Det berørte miljøet knyttes til ekstrem islamisme.

- 25 voksne menn som alle tilhører samme krets ble systematisk oppsøkt av tjenestemenn fra PST, forklarer Jørn Holme til Dagbladet.

- Etter en nøye avveining av tidspunktet valgte vi å gjennomføre fortrolige samtaler med hver enkelt av dem. Dette skjedde som ledd i vårt arbeid med å forebygge mulige terrorhandlinger.