AFGHANISTAN-MØTE: Utenriksminister Børge Brende tar imot delegasjonen fra afghanske myndigheter under åpningen av Oslo Forum på Losby Gods. Fra venstre (rødt slips) viseutenriksminister Hekmat Karzai (tidligere president Hamid Karzais nevø), tidligere næringsminister Anwar-ul-haq Ahadi, tidligere minister for kvinnesaker Husn Banu Ghazanfar, tidligere leder for underhuset i det afghanske parlamentet, Yunus Qanooni og Mohammad Mohaqiq, som leder den afghanske delegasjonen. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AFGHANISTAN-MØTE: Utenriksminister Børge Brende tar imot delegasjonen fra afghanske myndigheter under åpningen av Oslo Forum på Losby Gods. Fra venstre (rødt slips) viseutenriksminister Hekmat Karzai (tidligere president Hamid Karzais nevø), tidligere næringsminister Anwar-ul-haq Ahadi, tidligere minister for kvinnesaker Husn Banu Ghazanfar, tidligere leder for underhuset i det afghanske parlamentet, Yunus Qanooni og Mohammad Mohaqiq, som leder den afghanske delegasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Taliban og Afghanistans regjering under samme tak i Norge: - Vi har et ansvar for å bidra

Møttes på gods utenfor Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blant møtedeltakerne på den internasjonale fredsmeklerkonferansen Oslo Forum på Losby Gods utenfor Oslo er også en delegasjon fra afghanske myndigheter og fra Taliban.

Har bekreftet -Jeg kan ikke bekrefte noe utover at afghanske myndigheter har bekreftet at de er tilstede, og at Taliban i en presseuttalelse bekrefter at de er her, sier Brende til Dagbladet.

Politisk løsning Brende understreker at Oslo Forum ikke er et forum for fredsforhandlinger, men et forum for erfaringsdeling.

- Men hva de ulike parter snakker om i løpet av konferansen, er noe annet. I Afghanistan er de mye å snakke om. Det er et av verdens fattigste land, det er et land der mange blir drept, og det brukes alt for store ressurser på sikkerhet, som burde vært brukt til utdanning, helse og arbeidsplasser.

Hva slags dialog det er i møtene, er opp til dem.

Men for Afghanistans del, må man håpe på politiske løsninger. Situasjonen er ekstemt vanskelig. Å få til forståelse mellom afghanske myndigheter og de ulike væpnede gruppene, er svært avgjørende.

Kvinners rettigheter - Men en slik forståelse må ikke kompromisse på det som er menneskerettigheter, kvinners rettigheter og jenters rett til utdanning, understreker Brende.

Colombias president Juan Manuel Santos holdt tidlig i dag en innlegg om status i fredsforhandlingene for Colombia, der Norge er tilrettelegger sammen med Cuba. Tross tilbakeslag har FARC-geriljaen og regjeringen blitt enige om flere viktige punkter, som ofrenes rettigheter.

På spørsmål om en mulig fredsprosess for Afghanistan kan bruke erfaringer fra Colombia-forhandlingene, svarer Brende.

- Det er flere ting som president Santos sa, som er viktige, blant annet at han har bidratt til å gjøre regionen til en støtte for fredsprosessen. At naboland har en støttende rolle, vil være viktig for alle fredsforhandlinger, ikke bare for Afghanistan.

Norsk rolle? - Hvis reelle fredsforhandlinger for Afghanistan kommer i stand, vil Norge kunne ha en rolle?

- Hvis Norge får en forespørsel om å bidra, er det noe vi alltid må vurdere. Når det gjelder Colombia, fikk vi forespørsel fra Colombias regjering. Hvis det skulle oppstå en situasjon hvor noen mener Norge kan bidra i forhandlinger om Afghanistan, har vi ansvar for å bidra.

Vilje til fredsforhandlinger Fredsforsker ved PRIO, Kristian Harpviken, er en av de opp mot 100 deltakerne på konferansen.

- Det har vært rapporter i det siste om at representanter for afganske myndigheter og representanter for Taliban har vært til stede på samme møte, i Norge og på ulike steder i Golfen. Det er ganske nytt, og det er de siste månedene det har kommet opp.

Selv om det ikke er noe som tyder på at det foregår fredsforhandlinger, er det klart at det at man møtes så pass hyppig, viser at det er sterk vilje hos begge parter til å komme i gang med reelle fredsforhandlinger, sier Harpviken.

Pakistansk press? Han sier det kan være flere grunner til at Taliban velger å delta på slike møter.

- Det er lagt et visst press på Taliban fra Pakistan, som har vært Talibans viktigste støttespiller. Og bak Pakistan står Kina, som er bekymret for utviklingen i Afghanistan og legger press på pakistanerne.

En annen faktor kan være at Taliban oppfatter den nye afghanske regjeringen som mer konstruktive samtalepartnere enn Karzai.

Ikke på defensiven Det vi ikke ser, er et Taliban på defensiven. Det gir grunn til uro. Krigføringen har på ingen måte avtatt.

Det vil være utfordringen, hvis fredsforhandlinger skulle komme i gang, at de vil måtte foregå i en situasjon med store voldsutøvelser, sier Harpviken.

Oslo Forum samler nærmere 100 representanter for myndigheter, fredsmeklere og fredsforskere fra en rekke land. Ifølge Harpviken er konferansen en viktig demonstrasjon på Norges utenrikspolitiske profil og fredsmeklerrolle.

Norsk profil - Det er ingen tvil om at fredsengasjementet er en viktig del av norsk utenrikspolitisk profil. Og Oslo Forum er en viktig møteplass. Det er den enkeltbegivenheten i året der utenriksdepartementet viser fram hva de får til på dette området. Det er både et møtested og et utstillingsvindu.

Ikke alle prosesser er synlige, men det er til enhver tid en, to eller tre fredsprosesser der Norge har en rolle. Nå er fredsprosessen i Colombina den mest synlige, men Norge har også en rolle i andre, sier Harpviken.