HUSET FREDSKURS:  Et trettitalls deltakere fra hele verden var med på et hemmelig fredskurs på Akershus festning for rundt to uker siden. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
HUSET FREDSKURS: Et trettitalls deltakere fra hele verden var med på et hemmelig fredskurs på Akershus festning for rundt to uker siden. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

- Taliban på hemmelig fredskurs i Norge

For rundt to uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer fra Taliban har i all hemmelighet vært i samtaler med afghanske myndigheter på Akershus festning, melder NRK. Kurset  var på Akershus festning i Oslo.

Taliban og den afghanske regjeringen har vært i konflikt med hverandre i årtider. Nå skal de representanter for Taliban i Afghanistan og folk fra den afghanske ambassaden i Oslo har vært sammen på kurs, arrangert av Forsvarets høgskole, Norge, Sveits, FN og norsk Utenriksdepartement (UD).

Årlig fredsmeklingskurs Overfor Dagbladet UD verken å bekrefte eller avkrefte NRKs opplysninger. Kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen sier at dette handler om et fredsmeklingskurs som hadde rundt 30 deltakere fra hele verden. Kurset ble arrangert for fjerde året på rad.

- Jeg kan ikke si noe om partene i det hele tatt. Vi lagde en avtale med deltakerne om at de ikke skal bekrefte at er med på kurset. Mange av dem har vært parter i sensitive fredsforhandlinger, og ønsker heller ikke sjøl å bli navngitt, sier Salvesen.

- Men var det noen her fra Taliban og Afghanistan, lurer Dagbladet.

- Jeg kan ikke si annet enn at noen av dem som var her, var fra Afghanistan, sier Salvesen.

Hun vil heller ikke bekrefte eller avkrefte om dette var personer med tilknytning til Taliban - eller om representanter for den afghanske ambassaden i Oslo var med på kurset, som ble arrangert for rundt to uker siden.

UD: Får konkrete råd - Interessant. Hvis Taliban og afghanske myndigheter var på dette kurset, er det fascinerende, sier Kate Clark, direktør i Afghan Analyst Network til NRK.

- Deltagerne, som er fra hele verden, får øve på forhandlinger av avtaleverk. De får lese andre våpenhvileavtaler, de får diskutere med hverandre, med parter fra andre konfliktområder i verden og de får konkrete råd fra dem som arrangerer kurset, forteller kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet til NRK.