Taliban planlegger comeback

Mulla Omar venter bare på at den afghanske regjeringa skal tabbe seg ut. Les hvordan Taliban vil gjenerobre makta!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke misfornøyde, redde eller utslått. Vi bare venter og samler styrke, sier Obeidullah til nyhetsbyrået AP.

Han var en viktig del av Talibans toppledelse som nestsjef i etterretninga. Toppsjefen ble drept av amerikanske bomber i desember, og Obeidullah antas nå å være en av de høyeste Taliban-toppene. Han forteller at de har strategien klar for igjen å overta makta i Afghanistan.

- Det er ikke bare noen hundre av oss. Vi er flere tusen, og vi vet hvordan man driver geriljakrig. Vi skal gi dagens regjering litt mer tid til å vise folket sin udugelighet, så skal vi vise oss mer og mer, lover Taliban-toppen.

Han taler på vegne av mulla Omar som aldri gir intervjuer. Den sky toppsjefen overlater til andre Taliban-sjefer å komme med uttalelser.

Lever i små celler

I dag møtte Obeidullah Associated Press i den pakistanske grensebyen Peshawar. Han forteller at de amerikanske og britiske spesialstyrkene ikke skaper for mye bryderi for talibanene i skjul i hjemlandet.

Øst i Afghanistan raser kampene mellom rivaliserende krigsherrer, og Taliban benytter dette anarkiet til å stikke seg vekk. Deler av lokalbefolkningen lengter tilbake til Taliban-tida hvor det hersket fred under det strenge styret deres.

- Vi har etablert oss i små celler i mindre byer og landsbyer sør og øst i landet. Dette blir kjernen i Taliban-bevegelsen som skal gjenoppstå, sier Obeidullah.

Krysser grensa

Intervjuet foregikk i et godt skjult rom som var låst med hengelås fra innsiden. AP-journalisten ble fraktet rundt i Peshawar før hun omsider fikk møte Taliban-toppen. Han er skvetten og nervøs under hele seansen.

- Slik er presset jeg føler. Jeg blir ikke i Peshawar lenge, sier Obeidullah som ikke frykter soldatene som vokter grensa.

- Det er ei lang grense med mange steder å passere. Det er ikke vanskelig. Jeg kom akkurat fra Afghanistan, og det var helt uproblematisk.

Koalisjonsstyrkene patruljerer grenseområdene og fjellene på afghansk side. Den pakistanske etterretninga som var med å bygge opp Taliban, er offisielt også på Taliban-jakt, men Obeidullah forteller at de ikke overanstrenger seg.

- Egentlig leter de ikke etter oss, men vi må likevel være forsiktig.

- Bin Laden lever

Mer om terrorkrigen

Ifølge afghanske kilder er bin Ladens høyre hånd, egyptiske Ayman al-Zawahri, og Talibans tredje høyeste sjef, Maulvi Abdul Kabir, observert øst i Afghanistan. Begge klarte imidlertid å slippe unna. Obeidullah forteller at også mulla Omar er i live i Afghanistan og at han leder Taliban som før. Etter operasjon Anaconda skal Taliban-lederen ha tilbrakt 20 dager i området for den største amerikanske bakkeoffensiven. Obeidullah insisterer på at også Osama bin Laden har overlevd bombeangrepene.

- Når det gjelder gjesten vår, så kan han være hvor som helst. Han kan være i Afghanistan, Tsjetsjenia eller Jemen.

FINNER IKKE SJEFENE: Al-Qaida- og Taliban-toppene har stort sett klart å holde seg unna fiendens klør. Her patruljerer en britisk marinesoldat sørøst i Afghanistan.
I LIVE? Mulla Omar skal være igang med å planlegge en maktovertakelse i Afghanistan.
SKJULER TALIBAN: I dag trakk de pakistanske stammefolkene ved grensa mot Afghanistan ut i gatene for å demonstrere mot de amerikanske troppene i området.