Taliban publiserer overraskende biografi om mystisk leder

- Ønsker å motvirke innflytelse fra IS.

MYSTISK SJEF: Dette er ett av de svært få bildene som finnes av Talibans åndelige leder Mullah Omar, som ikke har vist seg offentlig siden 2001. Foto: AFP PHOTO / BBC NEWS / NEWSNIGHT / NTB scanpix
MYSTISK SJEF: Dette er ett av de svært få bildene som finnes av Talibans åndelige leder Mullah Omar, som ikke har vist seg offentlig siden 2001. Foto: AFP PHOTO / BBC NEWS / NEWSNIGHT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lite er kjent om Talibans myteomspunne, åndelige leder, som de siste 13 åra har holdt seg fullstendig utenfor offentligheten. Han er den hellige kriger i Afghanistan det hersker aller mest mystikk rundt.

Nå publiserer Taliban en overraskende biografi om Mullah Omar.

Den 5000 ord lange, detaljerte biografien ble publisert på Talibans nettsider i går, angivelig for å markere Omars 19 årsjubileum som Taliban-leder, skriver Al Jazeera.

Aktivt involvert Her beskriver Taliban hvordan den enøyde lederen er aktivt involvert i den islamistiske bevegelsen.

- Selv om han regelmessig blir sporet av fienden, har det ikke vært noen store endringer eller forstyrrelser av Omars rutinemessige arbeid med å organisere jihadistiske aktiviteter som leder av Det islamske emiratet, heter det i biografien.

- Han følger ivrig og inspiserer aktivitetene mot de brutale og vantro, utenlandske inntrengerne.

Det finnes svært få fotografier av den åndelige lederen, som ikke har blitt sett offentlig siden han flyktet fra Afghanistan i 2001, da amerikanske tropper jaktet på Taliban i kjølvannet av 11. september-angrepene. Det er ukjent hvor han befinner seg nå, men noen analytikere tror han oppholder seg i stammeområdene rundt grensa mellom Afghanistan og Pakistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.