MYSTISK SJEF: Dette er ett av de svært få bildene som finnes av Talibans åndelige leder Mullah Omar, som ikke har vist seg offentlig siden 2001. Foto: AFP PHOTO / BBC NEWS / NEWSNIGHT / NTB scanpix
MYSTISK SJEF: Dette er ett av de svært få bildene som finnes av Talibans åndelige leder Mullah Omar, som ikke har vist seg offentlig siden 2001. Foto: AFP PHOTO / BBC NEWS / NEWSNIGHT / NTB scanpixVis mer

Taliban publiserer overraskende biografi om mystisk leder

- Ønsker å motvirke innflytelse fra IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lite er kjent om Talibans myteomspunne, åndelige leder, som de siste 13 åra har holdt seg fullstendig utenfor offentligheten. Han er den hellige kriger i Afghanistan det hersker aller mest mystikk rundt.

Nå publiserer Taliban en overraskende biografi om Mullah Omar.

Den 5000 ord lange, detaljerte biografien ble publisert på Talibans nettsider i går, angivelig for å markere Omars 19 årsjubileum som Taliban-leder, skriver Al Jazeera.

Aktivt involvert Her beskriver Taliban hvordan den enøyde lederen er aktivt involvert i den islamistiske bevegelsen.

- Selv om han regelmessig blir sporet av fienden, har det ikke vært noen store endringer eller forstyrrelser av Omars rutinemessige arbeid med å organisere jihadistiske aktiviteter som leder av Det islamske emiratet, heter det i biografien.

- Han følger ivrig og inspiserer aktivitetene mot de brutale og vantro, utenlandske inntrengerne.

Det finnes svært få fotografier av den åndelige lederen, som ikke har blitt sett offentlig siden han flyktet fra Afghanistan i 2001, da amerikanske tropper jaktet på Taliban i kjølvannet av 11. september-angrepene. Det er ukjent hvor han befinner seg nå, men noen analytikere tror han oppholder seg i stammeområdene rundt grensa mellom Afghanistan og Pakistan.

Gratulerte Taliban holdt folket i jerngrep da de hadde makta. Strenge islamske straffer var vanlig. Folk ble steinet, og politiske motstandere hengt eller skutt. Og jenter fikk ikke gå på skole.

I fjor sommer ga Taliban-lederen en svært sjelden uttalelse, etter at USA friga fem farlige Taliban-fanger i bytte mot den norskamerikanske krigsfangen Bowe Bergdahl.

- Jeg gir mine hjerteligste gratulasjoner til hele den afghansk-muslimske nasjonen, sa Taliban-lederen da.

Det amerikanske utenriksdepartementet, som har satt en pris på 10 millioner dollar på Omars hode, beskriver ham bare som en høy mann med en krigsskade på høyre øye.

Taliban-eksperter har også vært uenige om sentrale fakta om Taliban-lederen, som hvor gammel han er og hvor han kommer fra.

Nye opplysninger I biografien skriver Taliban nå at Omar ble født i 1960 i landsbyen Chah-i-Himmat i den sørlige Kandahar-provinsen. Familien hans skal seinere ha flyttet til Uruzgan-provinsen, sentralt i landet, ifølge BBC.

Omar skal ha avbrutt studiene sine ved en madrasa for å delta i hellig krig etter at sovjetiske styrker invaderte Afghanistan i 1979.

Han skal ha blitt såret fire ganger i løpet av krigføringen mot russerne mellom 1983 og 1991, og det var også i denne perioden han mistet det høyre øyet.

Biografien inneholder også flere anekdoter om hans «tapperhet på slagmarken», og beskriver hans «karismatiske personlighet». Granatkasteren RPG-7 blir trukket fram som hans favorittvåpen.

Enkelt liv Også Omars private familieliv blir beskrevet. Taliban skriver at han lever et enkelt liv og har en spesiell sans for humor. Han eier ikke sitt eget hjem, og har ingen utenlandsk bankkonto.

En av årsakene til at biografien blir publisert akkurat nå, kan være at flere Taliban-medlemmer skal ha gått over til Den islamske staten (IS) de siste månedene. I tillegg skal flere ha uttrykt misnøye med den åndelige lederen.

- Taliban har publisert denne biografien av flere strategiske årsaker, og den viktigste er å motvirke IS' innflytelse i egne rekker, sier Taliban-ekspert Ahmad Sayedi til Al Jazeera.

- I tillegg ønsker de å vise at Omar fortsatt er i live, og har kontroll som den øverste lederen av Taliban, sier Sayedi.

Myndighetene i Pakistan og Afghanistan frykter at opprørsgruppa IS er i ferd med å bygge seg opp en tilhengerskare blant radikale islamister i begge land. Terrorgruppa har aldri selv formelt erkjent en tilstedeværelse i Afghanistan, men slagord til støtte for IS har dukket opp i flere byer.

AKTIV: På tross av at han holder seg godt skjult, skal Mullah Omar være aktivt involvert i Talibans krigføring, ifølge den nylig publiserte biografien om Taliban-lederen. Foto: AP Photo / NTB scanpix
AKTIV: På tross av at han holder seg godt skjult, skal Mullah Omar være aktivt involvert i Talibans krigføring, ifølge den nylig publiserte biografien om Taliban-lederen. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer