Taliban senker jernteppet i Nord-Afghanistan

Taliban-militsen vinner by etter by med sitt felttog i Nord-Afghanistan, men ønsker ingen uavhengig pressedekning. Det er lagt lokk på all informasjonen fra krigsskueplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En uke etter at Taliban inntok en av opposisjonens viktigste bastioner, byen Mazar-i-Sharif, er det fremdeles umulig å få uavhengig informasjon om hva som har skjedd og skjer i byen. For selv etter Talibans største seier siden erobringen av hovedstaden Kabul for nesten to år siden, blir køen av journalister nektet adgang til nord.

Ubekreftet

- Vi har en rekke rapporter som hevder at det foretas ikke-rettslige henrettelser og massearrestasjoner i Mazar-i-Sharif, forteller en vestlig diplomat.

Han sier at ingen av opplysningene kan bli fullt ut bekreftet, men at det er grunn til bekymring fordi man ikke vet hva som skjer og samtidig blir nektet adgang.

Enkelte meldinger går ut på at innbyggerne i byen nærmest er satt i husarrest mens Taliban-soldater gjennomfører hus-til-hus-undersøkelser etter våpen.

Sporadiske skuddsalver kan høres selv om all motstand er oppgitt, forteller en annen kilde i Mazar-i-Sharif.

Utsatt gruppe

Størst er uroen over hva som kan ha skjedd med den sjiamuslimske befolkningsgruppen hazara, som tradisjonelt er sterke motstandere av den sunnimuslimske Taliban-militsen, dominert av befolkningsgruppen pashtun.

Tidligere forsøk fra Taliban på å erobre Mazar-i-Sharif har endt med harde kamper mellom disse to etniske gruppene. I mai i fjor mistet Taliban inntil 2.500 mann i slagene i byens labyrint av gjørmete gater. Flere tusen Taliban-soldater ble tatt til fange.
Denne gangen er det mye som tyder på at Taliban ikke tar noen sjanser og vil konsolidere sin maktovertakelse med hard hånd.

Ingen forklaring

Taliban har benektet påstandene fra land som Iran og Russland om at det blir begått menneskerettsbrudd i Mazar-i-Sharif, men har likevel avvist alle søknader om å få besøke byen.

Journalister som forsøker å dekke hendelsene i Afghanistan fra hovedstaden Kabul får blankt avslag uten forklaring fra utenriksdepartementet og det mektige informasjonsdepartementet.

Selv pakistanske journalister som er stolte av sine gode kontakter med Taliban-ledelsen, har ikke fått besøke militsens sist erobrede byer.

- Taliban gir inntrykk av at den ikke ønsker å vise verden hvordan de nyerobrede byene blir styrt. I forsøket på å vinne internasjonal aksept og anerkjennelse fra FN, er det et svært dårlig tegn å senke jernteppet i Nord-Afghanistan, sier en europeisk diplomat.

(NTB)