Taliban senker jernteppet i Nord-Afghanistan

Taliban-militsen vinner by etter by med sitt felttog i Nord-Afghanistan, men ønsker ingen uavhengig pressedekning. Det er lagt lokk på all informasjonen fra krigsskueplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En uke etter at Taliban inntok en av opposisjonens viktigste bastioner, byen Mazar-i-Sharif, er det fremdeles umulig å få uavhengig informasjon om hva som har skjedd og skjer i byen. For selv etter Talibans største seier siden erobringen av hovedstaden Kabul for nesten to år siden, blir køen av journalister nektet adgang til nord.

Ubekreftet

- Vi har en rekke rapporter som hevder at det foretas ikke-rettslige henrettelser og massearrestasjoner i Mazar-i-Sharif, forteller en vestlig diplomat.

Han sier at ingen av opplysningene kan bli fullt ut bekreftet, men at det er grunn til bekymring fordi man ikke vet hva som skjer og samtidig blir nektet adgang.

Enkelte meldinger går ut på at innbyggerne i byen nærmest er satt i husarrest mens Taliban-soldater gjennomfører hus-til-hus-undersøkelser etter våpen.

Sporadiske skuddsalver kan høres selv om all motstand er oppgitt, forteller en annen kilde i Mazar-i-Sharif.

Utsatt gruppe

Størst er uroen over hva som kan ha skjedd med den sjiamuslimske befolkningsgruppen hazara, som tradisjonelt er sterke motstandere av den sunnimuslimske Taliban-militsen, dominert av befolkningsgruppen pashtun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer