TAKKET FOR INNSATSEN: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjefen Harald Sunde under medaljeseremoni på Gardermoen militære flystasjon for de siste norske styrkene som har avsluttet sitt oppdrag i Faryab provins i Afghanistan. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TAKKET FOR INNSATSEN: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjefen Harald Sunde under medaljeseremoni på Gardermoen militære flystasjon for de siste norske styrkene som har avsluttet sitt oppdrag i Faryab provins i Afghanistan. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Taliban ser norsk tilbaketrekking som en seier

- Nordmennene rømte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban feiret da norske soldater forlot Faryab-provinsen, og ser den militære tilstedeværelsen som hovedårsak til urolighetene i provinsen.

- At nordmennene dro, er en enorm seier for oss, sier talsmann for Taliban, Qari Yousuf Ahmadi til VG.

Den siste norske soldaten forlot Faryab i september i fjor, etter at norske styrker har vært til stede i provinsen i åtte år.

- Nordmennene dro ikke, de rømte. Og de valgte den best tenkelige veien utveien ved å dra frivillig. Dermed unngikk de flere dødsfall blant sine egne soldater, sier Ahmadi om tilbaketrekkingen.

Afghanere avisen har snakket med forteller om en dårligere sikkerhetssituasjon nå enn før soldatene dro. Taliban hevder de har full kontroll over flere distrikt sør for provinshovedstaden Meymaneh.

- For folk flest har sikkerhetssituasjonen stabilisert seg. De norske og internasjonale styrkene var hovedårsaken til urolighetene i Faryab, hevder Ahmadi.

(NTB)