Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Taliban ser rett i kamera og sier det kommer mer

Så drar de fra tv-studio som ingenting har skjedd.

 BERGET LIVET:  Denne jenta blir båret til sykehus i Peshawar med et dypt kutt over øyet etter den verste skolemassakren siden Beslan i 2004. Foto: Mohammad Saijad, AP/NTB Scanpix.
BERGET LIVET: Denne jenta blir båret til sykehus i Peshawar med et dypt kutt over øyet etter den verste skolemassakren siden Beslan i 2004. Foto: Mohammad Saijad, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen ved det største sykehuset nær skolemassakren i Peshawar er så prekær og kaotisk at helsepersonellet ikke rekker å sjekke blodtypen til de mange som trenger blod raskt.

Derfor får alle som ikke vet sin egen blodtype eller som ikke er i stand til å fortelle det, samme type blod - 0- (null minus). Den fyller opp for de fleste typer i en krisesituasjon.

- Pakistan Røde Halvmåne hadde raskt 1200 blodposer med denne typen raskt på plass, og vi samler mer her i hovedstaden Islamabad, 110 kilometer og halvannen time kjøring unna, sier Norges Røde Kors' stedlige representrant, Astrid Sletten, til Dagbladet.

Tirsdag kveld meldes det om at 141 personer ble drept i Taliban-angrepet. 132 av dem skal være barn. Terrorangrepet beskrives som det verste i Pakistans historie.

Røde Kors i en rekke land samarbeider med søsterorganisasjonen Røde Halvmåne.

Organisering av blodbanker og opplæring av frivillige i førstehjelp og livreddende tiltak har høyeste prioritet i Røde Halvmåne- og Røde Kors-samarbeidet i denne delen av Pakistan.

TOK FEIL: Astrid Sletten, Norges Røde Kors stedlige representant i Pakistan. Foto: Norges Røde Kors
TOK FEIL: Astrid Sletten, Norges Røde Kors stedlige representant i Pakistan. Foto: Norges Røde Kors Vis mer

Og det fungerte i dag.

- 36 frivillige fra nærområdet var raskt på sykehuset, og har vært med på å merke mange liv. I slike situasjoner kan forskjellen på liv og død være å få stoppet blødninger og få lagt pasienter riktig leie, sier Sletten.

- Mye verre
Mye har endret seg siden Sletten sist var stasjonert i regionen mellom 2003 og 2006, delt mellom Peshawar og Kabul i nabolandet Afghanistan.

- Hadde dere spurt meg for ti år siden hvordan jeg trodde situasjonen ville være i denne regionen 2014, ville jeg svart at jeg både håper og tror at det vil bedre. Og fasiten, slik jeg opplever den nå etter ett år, er dessverre mye verre, vurderer Sletten.

Den løpende nyhetsdekningen på store, allmenne tv-kanaler i dag har hun nesten opplevd som absurd i forhold til vestlig praksis.

- Taliban-representanter står fram med navn og ansikt ogt forklarer at dette bare er begynnelsen slike aksjoner. De varsler at det kommer mer. For to uker ble minst hundre mennesker drept av selvmordsbombere i Lahore. I dag var det skoleangrepet. Og snart kommer det mer, melder de rett i kamera. Så drar de fra tv-studio som andre gjester. Ingen av dem er blitt pågrepet av motparten, altså myndighetene, som jeg har hørt noe om, sier Astrid Sletten.

Malala-effekten

Hun er glad for effekten av Nobels fredspris til Malala.

- Skoleangrepet har ikke noe å gjøre med jenters rett til  å gå på skole. Men Malalas fredspris har ført til økt fokus fra dette området i Norge og mange andre land der media og folk flest tror det bare er Syria som har et gigantisk flyktningprobleme.

- Nå på starten av vinteren, som kan være like tøff som i Norge, er det 2,5 millioner internt fordrevne flyktninger i Pakistans grenseregion mot Afghanistan. Og takket være Nobel-prisen til Malala, er dette i ferd med ikke lenger å forbli den store, glemte krisen, sier Astrid Sletten.

Før Pakistans statlige myndighet for noen måneder siden ga den fattige bondebefolkningen i fjellområdene i Waziristan valget mellom å flytte til nye leire eller bli bombet i hjel der de bor i varslede offensiver mot Taliban, var det allerede halvannen million flyktninger fra naboområdene til Waziristan.

Nå er det en million til.

- Talibans representanter har uttrykt veldig tydelig i dag at skoleangrepet er en direkte hevnaksjon for de militære aksjonene mot deres folk og stillinger i Waziristan. Og det er en ny taktikk her at de angriper barna til de militære, og ikke soldater og myndigheter, sier Norges Røde Kors' stedlige representant, Astrid Sletten, til Dagbladet.