I SKYGGENE: Taliban hevder de har opprettet egne skyggeregjeringer i alle Afghanistans provinser. Her et bilde fra Wardak-provinsen, et steinkast fra hovedstaden Kabul. Foto: Scanpix/AP/APTN
I SKYGGENE: Taliban hevder de har opprettet egne skyggeregjeringer i alle Afghanistans provinser. Her et bilde fra Wardak-provinsen, et steinkast fra hovedstaden Kabul. Foto: Scanpix/AP/APTNVis mer

- Taliban sirkler inn Kabul

Overtok landsby fem mil fra hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Taliban tok over landsbyen til Mohammad Anwar, ble påståtte tyver smurt inn med tjære og kastet i fengsel. Landsbyen ligger bare fem mil fra Kabul og er et bevis på hvordan opprørerne er i ferd med å sirkle inn hovedstaden.

Den offentlige avstraffelsen der personene anklaget for tyveri ble ført gjennom landsbyens gater, smurt inn i tjære og deretter kastet i fengsel, var et klart signal om hvem som nå hadde makten i Wardak-provinsen.

Utkledd som bonde

Provinsen ligger kun 50 kilometer fra hovedstaden Kabul der Hamid Karzais vestligstøttede regjering holder til.

- Etter at det blir mørkt kjører ingen politibiler gjennom landsbyen vår, sier 20 år gamle Mohammad Anwar.

Noen kilometer utenfor landsbyen sier politimannen Fawad at stadig flere talibanere har strømmet til provinsen i løpet av de siste tolv månedene.

- Innbyggerne i landsbyen går ikke til myndighetenes domstoler. Taliban advarer dem mot å gå dit, sier politimannen, som er kledd i enkle klær slik at han kan gi seg ut for å være bonde om Taliban skulle angripe.

Sprer seg nordover

I lengre tid har Taliban i praksis regjert de farligste områdene av Afghanistan, hovedsakelig i sør. Den siste tiden har imidlertid den ytterliggående islamistiske opprørsbevegelsens makt stadig spredd seg nordover, mer enn sju år etter at den ble kastet fra makten i landet.

I Wardak-provinsen har Taliban i løpet av det siste året tatt over distriktssentre, satt opp kontrollposter og tatt afghanske soldater til fange. Taliban har sin egen guvernør i provinsen, så vel som en militærsjef og domstoler der religiøse ledere fungerer som dommere.

Blant avstraffelsesmetodene er innsmøring i tjære og andre offentlige ydmykelser, samt avkutting av hender.

Har innført «verneplikt»

Ifølge vestlige tjenestemenn tvinger Taliban velstående familier til å betale en skatt på 10 prosent, mens fattige familier blir avkrevd mat og husly.

Vestlige kilder opplyser også at Taliban har etablert et slags vernepliktssystem der unge menn må tjenestegjøre i Talibans væpnede styrker flere måneder i strekk.

Flere steder tvinger Taliban skoler til å stenge, eller i det minste erstatte vitenskapelige fag med religiøs undervisning.

Talibans innflytelse er størst i områdene der NATO-styrkene ikke er permanent til stede. Dette er en av årsakene til at USA til neste år planlegger å sende styrker til blant annet Wardak-provinsen. Innen sommeren 2009 skal mellom 20.000 og 30.000 soldater være på plass.

NATO tviler

Taliban hevder selv at bevegelsen har skyggeregjeringer på plass i nesten alle afghanske provinser.

Øverstkommanderende for NATO-styrkene i Afghanistan, den amerikanske generalen David McKiernan, er imidlertid av en annen oppfatning.

- I enkelte tilfeller har de såkalte skyggeregjeringer, men de forsøker ikke å styre, kun å true, sier McKiernan.

Han hevder at det i virkeligheten dreier seg om forskjellige krigsherrer uten noen samkjørt strategi.

(NTB)