Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban starter sin våroffensiv

Har sendt e-poster til mediene.

 STARTER VÅROFFENSIV. Taliban erklærer krig mot væpnede utenlandske styrker. Foto: Xinhua/Sipa USA
STARTER VÅROFFENSIV. Taliban erklærer krig mot væpnede utenlandske styrker. Foto: Xinhua/Sipa USA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en epost til mediene skriver Taliban at militæroperasjonen begynte klokken 5 på morgenen lokal tid tirsdag.

Årets offensiv har fått navnet Omar-operasjonen, til minne om bevegelsens grunnlegger mulla Mohammad Omar. I fjor innrømte Taliban at han hadde vært død i over to år.

Væpnet jihad mot amerikanske styrker i Afghanistan er en hellig plikt, hevder Taliban. Selv om de fleste amerikanske styrkene er trukket ut, er rundt 13 000 NATO-styrker fortsatt stasjonert i landet.

Det anslås at 11 000 sivile ble drept i konflikten i Afghanistan i fjor. Etter at mulla Omars dødsfall ble bekreftet, har mulla Akhtar Mansoor overtatt ledelsen av den afghanske Taliban-bevegelsen.

Mange mennesker i Afghanistan forsøker å komme seg bort fra krig og fattigdom i hjemlandet, og afghanere var den nest største gruppen asylsøkere som kom til Norge i fjor.

Storparten av de norske styrkene som tidligere var i Afghanistan, ble trukket ut i 2012. I Faryab-provinsen, hvor Norge hadde ansvaret for sikkerheten, er store områder i dag kontrollert av Taliban.

Det har lenge pågått forsøk på å få i gang fredsforhandlinger mellom Taliban og regjeringen i Afghanistan, men så langt har ikke dette ført fram.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart