FULL ALARM: En politimann jobber med bilen der eksplosiver ble funnet på Times Square i natt. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
FULL ALARM: En politimann jobber med bilen der eksplosiver ble funnet på Times Square i natt. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Taliban tar på seg skylden for bilbombe i New York

Angrepet skal være hevn for drap på to talibanledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Taliban i Pakistan tar på seg ansvaret for det mislykkede bombeangrepet i New York lørdag kveld, melder et
islamistnettsted.

- Angrepet var hevn for drapet på to talibanledere, al-Baghdadi og al-Mahajer, og muslimske martyrer, melder det islamistiske nettstedet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Tilstod på YouTubeTilståelsen av angrepet skal ha blitt lagt ut på nettstedet YouTube, melder The Long War Journal. Videoen er nå fjernet.

En av lederne for Taliban i Pakistan, Qari Hussain Mehsud, sier han tar fullt ansvar for det han omtaler som et angrep på USA.

Amerikansk etterretningstjeneste tror videoen er ekte, ifølge The Long War Journal.

Det føderale politiet i New York var tidlig ute og konkluderte med at den alvorlige episoden ikke var noe terrorangrep. Etter tilståelsen fra Taliban, kan politiet bli nødt til å gå tilbake på denne informasjonen.

Sprengstoffet som ble funnet i en bil i går kveld lokal tid og som førte til at Times Square i New York ble tømt for folk i natt, var fyrverkeri

Sammen med tre tanker propan og to bensinkanner på 20 liter hver kunne likevel en eksplosjon ført til alvorlige skader, sa New Yorks borgermester Bloomberg på en pressekonferanse ved 08.30-tiden norsk i dag - 02.30 New York tid.

Politiet jobber med å få klarhet i hvem som parkerte bilen og stakk av fra stedet utenfor Bank of America i 45. gate.

- Vi unngikk det som kunne fått svært dødelige følger. Vi aner ikke hvem som har gjort dette eller hvorfor. Vi har bare vitnebeskrivelser som sier at noen har løpt fra stedet. Politiet prøver nå å sikre videobevis fra overvåkingskameraer, sier New York-borgermester Michael Bloomberg.

- Kunne eksplodere når som helst Det var en gateselger som tipset politibetjenten Wayne Rhatigan om at det kom røyk fra bilen.

- Jeg tok noen runder rundt kjøretøyet, det var masse røyk inni bilen. Jeg luktet krutt og skjønte at den kunne gå i luften. Jeg tenkte at den kunne eksplodere når som helst, sier Rhatigan til NYDailyNews.com.

Han og to andre politifolk fikk hundrevis av personer bort fra området, samtidig som de tilkalte brannvesen og bombeeksperter.

Skiltene på bilen var stjålet fra et bilopphoggeri i Connecticut, en av nabostatene til New York.

- Vi har vært i kontakt med eieren av skiltene. Han har ikke noe med saken å gjøre. Han har forklart at han hadde sendt bilen som skiltene satt på til opphogging, uten å ta av skiltene først, som han skal gjøre, sa New Yorks politimester Raymond Kelly på pressekonferanse.

President Barack Obama ble tidlig informert om situasjonen på Time Square i går kveld lokal tid.

Obama ga New York-politiet skryt for den raske håndteringen av situasjonen, og ba sikkerhets- og antiterrorrådgiver John Brennan om å bistå og meddele overfor politiet at de føderale myndighetene var klare til å gi bistand.

Amatørmessig preg - Selv om eksplosivene, bensinen og gassen sammen er livsfarlig, var det et amatørmessig preg over funnene, sa både borgermesteren og politisjefen på pressekonferansen.

Fyrverkeriet var av en type som blir mye solgt i en annen av New Yorks nabostater, Pennsylvania.

Det var også ledninger og en klokke med batteriet i bilen beregnet på tidsinnstilt sprengning.

På pressekonferansen der både politimester Kelly og borgermester Bloomberg deltok, ble innbyggerne i millionbyen bedt om ringe politiet dersom de hadde tips som kunne ha relevans til saken.

- TerrorhandlingBilbomben som ikke eksploderte i New York i natt var en terrorhandling, sier New Yorks guvernør.

- Heldigvis ble ingen skadd. Nå er all oppmerksomhet i byens, delstatens og det føderale politi rettet inn på bringe den eller de skyldige for retten i den terrorhandlingen, sa guvernør David Paterson i en uttalelse.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer