Taliban tilbake på lufta

Bruker mobile radiosendere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selv om USA og deres allierte har jagerfly, kamphelikoptre og 18 000 soldater i Afghanistan for å jakte på al-Qaida og Taliban, har sistnevnte startet daglige radiosendinger i det sørlige Afghanistan.

«Sharias stemme» - som var Taliban-regimets beryktede radiokanal fram til USA invaderte i 2001 - har gjenoppstått med daglige timeslange sendinger. I sendingene angripes Afghanistans USA-støttede president Hamid Karzai, og det som kalles det USA-dominerte vesten.

Slått ut

Sharias stemme var den eneste lovlige kringkastingen i Afghanistan mellom 1996 og 2001, da Taliban satt med makten. Ingen kvinner fikk slippe til mikrofonen, og musikk var forbudt. I stor grad var sendingene viet til Koranen og hyllest av Taliban-lederen Mullah Omar - fortsatt den nest mest ettersøkte terrormistenkte i Afghanistan atter Osama bin Laden.

Radiokanalen var et av USAs aller første mål da krysserraketter og bombefly banet vei for innvasjonen 7. og 8. oktober 2001.

At sendingene nå er gjenopptatt blir oppfattet som en flause for USA og koalisjonen som har drevet terroristjakt i landet i over tre år.

Mobile sendere

Taliban bruker nå mobile radiosendere for å unngå angrep under sendingene. De sender heller ikke mer enn en time.

GJENOPPSTÅTT: Her lytter engstelige Afghanere på Taliban-radio 7. oktober 2001. Alle lurer på når amerikanerne kommer. Dagen etter sendte Taliban for siste gang. Men nå har stasjonen gjenoppstått som piratradio sør i landet. Foto: Scanpix
GJENOPPSTÅTT: Her lytter engstelige Afghanere på Taliban-radio 7. oktober 2001. Alle lurer på når amerikanerne kommer. Dagen etter sendte Taliban for siste gang. Men nå har stasjonen gjenoppstått som piratradio sør i landet. Foto: Scanpix Vis mer

Men i følge militære eksperter Dagbladet.no har vært i kontakt med, fremstår det som underlig at sendingene har fått gå på lufta uhindret flere ganger de siste to ukene.

Med dagens teknologi kan plasseringen av en radiosender fastslås i løpet av sekunder. Amerikanske styrker har også tilgang på, og tidligere brukt, kraftig jammeutstyr som blokkerer radiosignaler.

Stort område

De nye sendingene går på en fast frekvens over det vanlige FM-båndet, og kan fanges inn over et stort område i det sørlige Afghanistan.

Foreløpig sendes det på dari og pashto - de vanligste språkene i Afghanistan.

SLUTT: Sivile Afghanere går løs på det forhatte radiohuset i Kabul etter at Taliban har fryktet. Talibans radio var helt uten kvinner og musikk - til ære for Koranen og lederen mulla Omar.