Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban tjener stort på heroin, investorer og mafiametoder

Slik har organisasjonen etablert seg som USAs fiende nummer en i Afghanistan.

STÅR STERKT: Taliban-soldater trener et ikke navngitt sted i Afghanistan. Organisasjonen står sterkt, mye grunnet et robust system for finansiering. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix
STÅR STERKT: Taliban-soldater trener et ikke navngitt sted i Afghanistan. Organisasjonen står sterkt, mye grunnet et robust system for finansiering. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Taliban anses nå som den mest alvorlige trusselen mot de allierte styrkene i Afghanistan.

David Cohen i det amerikanske finansdepartementet, som jobber med terrorgruppers finanser, erklærer overfor AP at Taliban har en langt mer robust økonomi enn Al-Qaida.

David Cohen anslår Al-Qaida til å være i en langt dårligere forfatning, og uttalte på en pressekonferanse at «Al-Qaida har ikke vært i en så dårlig økonomisk situasjon på flere år. Dette svekker organisasjonen.»

Men, sa Cohen, det trengs kun noen få, pengesterke investorer for å stable det beryktede terrornettverket på beina igjen.

Investorer
Dette har Taliban sikret seg; Richard Holbrook, amerikanernes spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, mener private investorer rundt Persia-gulfen bidrar sterkt til Talibans levedyktighet.

En annen viktig inntektskilde for Taliban er mafia-lignende beskyttelsesvirksomhet, hvor organisasjonen presser lovlige afghanske forretningsdrivende for penger mot en garanti for disses sikkerhet.

Organisasjonen tjener også store penger på heroinhandel, i tillegg til at bøndene som gror opiumsvalmuene presses for penger.

General Stanley McChrystal, øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, slo på pressekonferansen fast at det er svært vanskelig å stoppe pengestrømmene inn og ut fra kontoene Taliban disponerer.

Gigantbeløp
Store penger fra terrororganisasjonens reserver finner veien ut i den globale pengestrømmen, ifølge McChrystal.

Ifølge FN genererte afghansk opium - råstoffet til heroin - inntekter på opptil 400 millioner dollar for regjeringsfiendtlige grupperinger i fjor, med Taliban som den største, tyngste og viktigste av disse.

- Da er det ikke rart Taliban står sterkt, uttalte Antonio Maria Costa ved FNs kontor for rusmidler og kriminalitet.

NATO har satt i verk aksjoner for å lamme narkoinntektene til Taliban - men organisasjonen står likevel sterkt både i Afghanistan og Pakistan, hvor de siste dagene og ukene har sett voldsomme bombeangrep ta et hundretalls sivile liv.

STORE PENGER: Men det er ikke bøndene, som disse i Kandahar, som tjener seg rike på opiumsproduksjon. Det gjør terrornettverk, som Taliban. Foto: AFP PHOTO/Nasrat SAFI/Scanpix
STORE PENGER: Men det er ikke bøndene, som disse i Kandahar, som tjener seg rike på opiumsproduksjon. Det gjør terrornettverk, som Taliban. Foto: AFP PHOTO/Nasrat SAFI/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling