VIL KJEMPE MOT AMERIKANERNE: Taliban-toppen Mullah Norullah Noori vil kjempe mot amerikanerne. Foto: NTB Scanpix
VIL KJEMPE MOT AMERIKANERNE: Taliban-toppen Mullah Norullah Noori vil kjempe mot amerikanerne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Taliban-topp frigitt i bytte mot norskamerikaner: - Jeg vil kjempe mot amerikanerne igjen

Mullah Norullah Noori skal tidligere ha hatt tilhold i by der hundrevis av norske soldater har tjenestegjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama har fått kraftig kritikk for å ha forhandlet med terrorister, etter at fem Taliban-topper ble løslatt fra Guantanamo i bytte mot den norskamerikanske soldaten Bowe Bergdahl.

Obama har forsvart avgjørelsen og mener løslatelsen ikke går utover USAs nasjonale sikkerhet.

- Vi vil holde øye med dem. Er det mulig at noen av dem vil prøve å komme seg tilbake i aktivitet som kan være skadelig for oss? Absolutt. Men jeg ville aldri løslatt dem om det ville gått utover vår nasjonale sikkerhet, sa Obama.

Vil tilbake i kamp Men nå kommer det fram at en av de fem, Mullah Norullah Noori, har planer om å komme seg tilbake til Afghanistan for å kjempe mot amerikanere igjen, melder NBC News. Kanalen har fått dette bekreftet fra en annen Taliban-topp.

- Etter at han ankom Qatar insisterte Norullah Noori på at han ville tilbake til Afghanistan og kjempe mot amerikanske styrker, sier Taliban-toppen.

NBC News har også snakket med slektninger av ham på telefon fra Afghanistan, som bekrefter hans planer om å komme tilbake til landet.

Sentral leder Afghaneren skal ha vært en helt sentral Taliban-kommandør i Nord-Afghanistan, inkludert Faryab - der hundrevis av norske soldater har tjenestegjort. Han skal også hatt tilhold i nærheten av Mazar-e-Sharif.

I 1995 skal han ha blitt bedt personlig av Osama bin Laden om å delta i en offensiv mot en krigsherre i Nord-Afghanistan. Han skal også ha bånd til Taliban-leder Mullah Omar og andre høytstående figurer.

Norullah Noori er også ettersøkt av FN for mulige krigsforbrytelser i forbindelse med drapene på tusenvis av sjiamuslimer.

I amerikanske dokumenter fra 2008, lekket av Wikileaks, kommer det fram at han regnes som en høyrisikofange, og amerikanerne vurderer han som en trussel mot USA og landets allierte.

• Les om alle de fem Taliban-fangene her.