Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban truet Hinas (14) foreldre med at hun er «neste på lista»

Den pakistanske skolejenta Hina Khan (14) kjemper i likhet med Malala om jenters rett til skolegang.

«JEG ER MALALA»: Kvinner og barn tente lys for den pakistanske jenta Malala i Birmingham, England, der hun behandles for skuddskadene hun ble påført i angrepet fra Taliban. Foto: Gavin Fogg / AFP Photo
«JEG ER MALALA»: Kvinner og barn tente lys for den pakistanske jenta Malala i Birmingham, England, der hun behandles for skuddskadene hun ble påført i angrepet fra Taliban. Foto: Gavin Fogg / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pakistanske Hina Khan (14) har også kritisert Taliban offentlig. Hun våknet med en «x» malt på utgangsporten. 

«Neste på lista» Hina er en vanlig tenåringsjente, som de siste årene har kritisert Taliban og deres forbud mot utdanning for jenter. Al Jazeera har intervjuet den unge jenta der hun forteller hvordan opprørsgruppa har truet henne på livet.

Blant annet skal noen ha tegnet et rødt kryss på utgangsporten der jenta bor, og hennes foreldre har mottatt konkrete dødstrusler mot dattera og fått beskjed om at hun er «den neste på lista».

- Jeg får kanskje ikke fullført min utdanning på grunn av truslene om at jeg kan bli kidnappet eller drept, slik som Malala, sier hun til Al Jazeera.

Kritiserte Taliban I likhet med Malala brukte Hina mediene for å få fram sitt budskap. På en pressekonferanse for tre år siden kritiserte hun Taliban for å nekte jenter å ta utdanning.

Hina bodde tidligere i Swat-dalen, før den opprørsgruppa tok over kontrollen der. I et intervju med CNN i 2009 fortalte hun hvordan Taliban forbød jenter vanlig skolegang.

- De sa: «ikke send jentene deres på skolen».

Overlevde Den pakistanske skolejenta Malala Yousafzai (14) skapte overskrifter verden over etter at hennes skolebuss ble beskutt av Taliban-soldater. De bevæpnede opprørerne hadde på forhånd spurt hvor jenta kunne oppholde seg. 

Årsaken til angrepet skal være hennes engasjement for jenters utdanning, som i en periode ble bannlyst i Swat-dalen, da Taliban kontrollerte området.

14-åringen ble skutt i hodet, men overlevde. Fredag forrige uke kom de første meldingene om at hun for første gang stod på egne ben. Malala ble sendt til Queen Elizabeth Hospital i England for behandling.

Politiet vil ikke bistå På sin egen blogg skriver Hina at man ikke må glemme de andre skolejentene i området.

Videre skriver hun at man ikke må glemme de to andre jentene som ble skutt og skadet i samme angrepet som Malala, og som også kjempet for jenters rettigheter til utdannelse.

VED BEVISSTHET: Malala er her avbildet på Queen Elizabeth sykehuset i Birmingham. Foto: Queen Elizabeth Hospital Birmingham / Reuters / AP Photo
VED BEVISSTHET: Malala er her avbildet på Queen Elizabeth sykehuset i Birmingham. Foto: Queen Elizabeth Hospital Birmingham / Reuters / AP Photo Vis mer

- Hun (Malala red.anm) er ikke alene. Hun er ikke den eneste jenta som risikerer livet sitt daglig, og hun var ikke den eneste jenta som ble skutt, skriver Hina.

Kainat Riaz og Shazia Ramazan (de to andre jentene som ble skadet i det samme angrepet som Malala) befinner seg fortsatt i Swat-dalen, de blir behandlet i det pakistanske helsevesenet og står i fare for å bli angrepet igjen av Taliban på vei til skolen, skriver 14-åringen.

FRITTALENDE: Malala Yousufzai (14) er hardt skadet etter at Taliban skjøt henne i hodet. 14-åringen er kjent for å være svært frittalende. Foto: Hazart Ali Bacha / Reuters / NTB Scanpix
FRITTALENDE: Malala Yousufzai (14) er hardt skadet etter at Taliban skjøt henne i hodet. 14-åringen er kjent for å være svært frittalende. Foto: Hazart Ali Bacha / Reuters / NTB Scanpix Vis mer