Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban varsler vår- offensiv i Afghanistan

Vil angripe militære enheter og personer i viktige stillinger.

VIL ANGRIPE: Taliban truer med å sette igang en rekke angrep i Afghnasiatn i en ny offensiv. Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. Army.
VIL ANGRIPE: Taliban truer med å sette igang en rekke angrep i Afghnasiatn i en ny offensiv. Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. Army. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taliban varsler at årets vår-offensiv i Afghanistan er i gang. Både utenlandske og afghanske styrker og embetsmenn er målet for angrepene som planlegges over hele landet. Angrepene skal starte på søndag, skriver BBC.

Vil angripe Uttalelsen fra Taliban kommer dagen etter at militære talsmenn og vestlige diplomater advarte om at de venter at tallet på angrep i Afghanistan vil øke. De har døpt de kommende angrepene for «Badar» og den ikke navngitte talibankilden sier de vil «angripe utenlandske styrker, høytstående offiserer i Hamid Karzais regjering, parlamentsmedlemmer og lovgivere, samt ledere for utenlandske og lokale selskaper som jobber for den NATO-ledete koalisjonen», skriver Al Jazeera.

Opprørerne oppfordrer Afghanske innbyggere til å holde seg unna folkeforsamlinger, militære baser og kolonner, samt offentlige bygninger og sentre.

Høytstående amerikanske offiserer og vestlige diplomater uttaler at de har mottatt pålitelig etterretning om at Taliban, med hjelp fra det al-Qaeda støttede Haqqani-nettverket, planlegger en rekke høyprofilerte selvmordsangrep, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Vil drepe utenlandske soldater I forrige uke ble åtte amerikanske soldater og en kontraktør drept etter at en Afghansk militær offiser åpnet ild på basen på flyplassen i Kabul.

Taliban tok på seg ansvaret for drapene, og en talsperson sa til Al Jazeera at en av deres medlemmer hadde infiltrert militæret i en lengre periode med tanke på å drepe utenlandske soldater og endelig fikk sjansen til å gjennomføre angrepet.

Den NATO-ledede koalisjonen tilbakeviser dette og sier til BBC at det ikke finnes noen bevis for hvem som stod bak. 

Rømte fra fengsel Reaksjonene på Talibans angivelige våroffensiv er delte, og en NATO kilde i Brussel uttalte at Taliban på denne måte vil prøve å vinne en propagandakrig og at de internasjonale styrkene allerede har økt sin beredskap for sikkerhet.

Sist onsdag ble det kjent at nærmere 500 talibanere greide å rømme fra et fengsel i Kandahar i Sør-Afghanistan, der Taliban står sterkt.

Ifølge afghanske myndigheter har fangene trolig fått hjelp til rømningen fra noen i fengselet.

Taliban har sagt at de vil fortsette med angrepene til alle utenlandske styrker er ute av landet.

OPPRØRT: Nesten 500 fanger rømte gjennom dette hullet. Foto: REUTERS/Ahmad Nadeem/Scanpix
OPPRØRT: Nesten 500 fanger rømte gjennom dette hullet. Foto: REUTERS/Ahmad Nadeem/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media