TATT TIL FANGE: Skadede talibankrigere får medisinsk behandling ombord et amerikansk helikopter, etter at de har blitt til fange under en væpnet kamp, ifølge marinesoldatene på bakken. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/Scanpix
TATT TIL FANGE: Skadede talibankrigere får medisinsk behandling ombord et amerikansk helikopter, etter at de har blitt til fange under en væpnet kamp, ifølge marinesoldatene på bakken. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/ScanpixVis mer

- Taliban virker forvirret og desorientert

Koalisjonen har hittil møtt lite væpnet motstand i storoffensiven i Sør-Afghanistan. Likevel hindres fremgangen av miner og bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Selv om talsmenn for både de britiske og amerikanske styrkene hevder at ting går etter planen i storoffensiven i Sør-Afghanistan som startet i går, gjenstår ennå mye.

Koalisjonen, som består av 15.000 afghanske, amerikanske og britiske soldater, har møtt lite væpnet motstand hittil, men veien mot seier i den Taliban-kontrollerte byen Marjah har likevel vært utfordrende på grunn av svært mange miner, hjemmelagde bomber og andre eksplosiver.

Avgjørende for Afghanistan-strategienBroa over kanalen inn til byen var utstyrt med så store mengder eksplosiver at amerikanske marinesoldater valgte å heller sette opp flere midlertidige broer for å komme seg inn til byen.

Formålet med NATO-operasjonen, som har kodeordet Mushtarak (samarbeid), er å rydde området rundt Marjah og Nad-e-Ali for opprørere og etablere et permanent nærvær. NATO håper å få kontroll på Marjah innen få dager for å sette opp en lokalregjering og få inn nødhjelp, melder Associated Press. I tillegg vil 2 000 afghanske politifolk settes inn, for å hindre at Taliban kommer tilbake, ifølge The New York Times.

KJEMPER MOT TALIBAN: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah i Sør-Afghanistan. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix
KJEMPER MOT TALIBAN: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah i Sør-Afghanistan. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix Vis mer

Dette utgjør den første og avgjørende testen av USAs Afghanistan-strategi. Mange mener strategien står og faller med suksess i Marjah. Offensiven blir den største operasjonen siden USAs invasjon av landet i 2001.

Lektor Robert Engell ved den svenske forsvarshøyskolen tviler på den strategiske verdien av operasjonen og sammenligner med Falluja-offensiven i Irak, som ble en katastrofe for lokalbefolkningen, skriver NTB.

— Falluja-offensiven har i ettertid blitt stemplet som mislykket. Motstanden ble ikke knekket, sier Engell.

STOROFFENSIV: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix
STOROFFENSIV: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix Vis mer

- Taliban virker forvirretHittil har to NATO-soldater blitt drept i kampene. Nyhetsbyrået Associated Press melder at det er én britisk og én amerikansk soldat som er drept.

Ifølge afghanske myndigheter er minst 20 antatte talibankrigere drept i kampene. Anslagene over hvor mange talibanere som befinner seg i Marjah, som har rundt 80 000 innbyggere, varierer mellom 400 og 1 000. Byen regnes som opphavssted til mesteparten av verdens opium.

Major Gordon Messenger fortalte mediene i London at britiske styrker har klart å sikre området militært med enkelte tilsynelatende tilfeldige motangrep fra Taliban. Taliban på sin side insisterer på at deres krigere fremdeles kontrollerer byen.

I KRIG: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah. Her skyter en amerikansk soldat raketter mot mål. Foto: AFP Photo/Patrick Baz/Scanpix
I KRIG: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah. Her skyter en amerikansk soldat raketter mot mål. Foto: AFP Photo/Patrick Baz/Scanpix Vis mer

- Så langt er alt bra. Vi har nådd hovedmål med minimal innblanding. Taliban virker forvirret og desorientert, sier Messenger ifølge CNN.

- Kontrollerer de strategiske punkteneMohammed Dawood Ahmadi, som er talsmann for Helmand-provinsens guvernør, sier til The New York Times at koalisjonen har satt opp elleve sjekkpunkter i byen og to i nabobyen Nad Ali.

- Vi kontrollerer nå alle de strategiske punktene i byen, sier han.

SKADER: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah. To NATO-soldater har hittil blitt drept, mens minst 20 opprørere har blitt drept, ifølge AP. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/SCANPIX
SKADER: Afghanske, amerikanske og britiske styrker kjemper mot Taliban i byen Marjah. To NATO-soldater har hittil blitt drept, mens minst 20 opprørere har blitt drept, ifølge AP. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/SCANPIX Vis mer

Med utgangspunkt i disse basene vil nå soldatene begynne å patrulere og søke dør-til-dør for våpen og talibankrigere. Ifølge avisa er denne fasen ansett som den farligste, og vil etter planen vare i minst fem dager. Også nå er den største trusselen hjemmelagde bomber og miner, som er ventet ligger gunstig plassert på veier og i hus.

Afghanistans president Hamid Karzai har tidligere bedt soldatene om å gjøre det de kan for å unngå at sivile afghanere blir drept.
— Afghanske og utenlandske styrker må fortsette å rådføre seg med lokalbefolkningen, samordne innsatsen og unngå luftangrep hvor sivilister kan være i fare, sier den afghanske presidenten.