Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Talibanfanger beskyttes av Geneve-konvensjonen

President George W. Bush har bestemt at fanger tilhørende Taliban-styrkene skal få beskyttelse under Geneve-konvensjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush har bestemt at Geneve-konvensjonen skal gjøres gjeldende for Afghanistan- og Taliban-fanger, og begrunner dette med at Afghanistan er blant de stater som har undertegnet konvensjonen.

Al-Qaida-fanger vil derimot ikke få samme status eller rettigheter, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Al-Qaida er en internasjonal terroristgruppe og kan derfor ikke regnes som en part i henhold til Geneve-konvensjonen, sier den amerikanske presidentens talsmann, Ari Fleischer, ifølge AP.

- Krigen mot terrorisme er ikke en type krig som ble forutsett av Geneve-konvensjonen, sier Fleischer.

- Det vil imidlertid ikke bli gjort forskjell i den daglige behandlingen av de to gruppene fanger. De vil fortsatt bli behandlet godt, fordi det er det USA gjør, hevder Fleischer.

USA har fram til nå nektet å anse noen av de fangene de holder på Guantanamo-basen som krigsfanger, og har høstet sterk kritikk internasjonalt for dette.

Ifølge AP vil Bush og USA fortsatt ikke gi noen av fangene status som krigsfanger, selv om en del av dem innrømmes rettigheter under Geneve-konvensjonen.

<B>CAMP X-RAY: </B>158 fanger fra terrorkrigen holdes fanget av USA på Guantanamo-basen på Cuba, i den såkalte Camp X-ray.<br>Foto: AP/SCANPIX
Hele Norges coronakart