Talibanfanger sultestreiker

Mer enn 100 Taliban- og Al Quaida-fanger i den såkalte Camp X-Ray på Guantanamo Bay har startet en sultestreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen later til å ha kommet som en følge av at to vakter fjernet en av de terrormistenkte fangenes turban, mens han var i ferd med å be, melder BBC.

Et lite antall fanger nektet å spise lunsj og middag i går og 107 fanger nektet å spise frokost i dag, ifølge en amerikansk militærtalsmann, major Stephen Cox.

Turbaner er forbudt i fangeleiren, fordi de kan brukes til å skjule våpen, opplyser amerikanske myndigheter.

Den aktuelle fangen hadde laget seg en turban av et laken og hadde denne på hodet under bønnen. To militærvakter beordret fangen om å ta av turbanen, men han nektet.

Også etter at en tolk ble tilkalt og beordret fangen om å ta av turbanen nektet denne å følge ordren. De to vaktene lenket deretter fangen og fjernet turbanen med makt.

De amerikanske kildene er ifølge BBC ikke sikre på om årsaken til sultestreiken er at turbanen ble fjernet med makt, eller om det er fordi de avbrøt fangens bønnestund.

Om lag 300 fanger holdes i forvaring i Camp X-ray på den amerikanske Guantanamo Bay-basen på Cuba. Amerikanerne mener at fangene er terrorister tilknyttet Taliban og Al-Quaida-nettverket.

<B>STRENGT: </B>De terrormistenkte fangene voktes strengt. Amerikanerne er redd for at fangene kan skade både seg selv og vaktene dersom de får sjansen.<br> Arkivfoto: SCANPIX/AP/Tomas van Houtryve
<B>NEKTER Å SPISE:</B> 107 fanger nektet å spise frokost i dag. Arkivfoto: SCANPIX/AP/Tomas van Houtryve
<B>INGEN SJANSER: </B>Ingen vakter går alene med de terormistenkte fangene. Også når den omtalte turbanen ble fjernet var det to vakter som først lenket fangen og deretter fjernet turbanen. <br> Arkivfoto: SCANPIX/AP/Tomas van Houtryve