Talibanleder lever beskyttet i Pakistan

Talibanleder mullah Omar skjuler seg i følge BBC i Pakistan, beskyttet av Pakistans etteretningstjeneste ISI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans regjering sa i går at de har arrestert en talsmann for Taliban, og at de jakter på lederen mullah Mohammad Omar.


Talsmannen, Muhammad Hanif, har nå opplyst at mullahen skjuler seg i Pakistan. Der lever han beskyttet av Pakistans etteretningstjeneste ISI.

Det melder BBC nå i kveld. Pakistan benekter at de vet noe om dette.

Britiske styrker gjennomførte i går kveld en stor operasjon i Helmandprovinsen i Afghanistan. Britene har nå frigitt en video av selve kampene, som du kan se her på DagbladetTV. En lokal Talibanleder er arrestert, opplyser NATO. De vil ikke identifisere lederen, men sier de har jaktet på ham siden han flyktet fra Kandahar til Helmand.

Arrestasjonen av Talibanlederen  kommer samtidig med at USAs forsvarsminister Robert Gates er i landet. Gates er her for å støtte president Hamid Karzai i kampen mot Taliban.

Tidligere i uka angrep mer enn 200 britiske soldater et Talibanhovedkvarter i den sørlige delen av Helmandprovinsen. En britisk soldat ble drept og fire skadet, opplyser det britiske forsvarsdepartementet.

Blodig år

Fjoråret var det blodigste året i Afghanistan siden 2001, da USA-ledede styrker styrtet Talibanregimet og intensiverte jakten på Osama Bin Laden. ISAF-styrkene forbereder en stor operasjon i løpet av våren, fordi det er ventet at Taliban planleggger en offensiv.

Kampene er ikke like intense nå om vinteren som ellers i året, på grunn av været.

Vanskelig for Pakistan

Ettersom volden har økt i Afghanistan øker også presset på Pakistan.


På grenseovergangene mellom Afghanistan og Pakistan er tilstandene nærmest lovløse, og Pakistan har en stor jobb med å takle alle flyktningene fra Afghanistan.

Mange talibansoldater rømmer over grensa til Pakistan, for så å angripe derfra.

JAKTER PÅ LEDERNE</B>: I følge BBC skjuler Talibanlederen Mullah Omar seg i Pakistan.
STØTTER REGJERINGEN: USAs forsvarsminister Robert Gates er i Afghanistan for å støtte president Hamid Karzai i kampen mot Taliban.