Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Talibans siste skanse svikter

Talibanledelsen forsøkte torsdag å holde den siste skansen i byen Kandahar, men innbyggerne i byen har samlet seg i gatene for å gjøre opprør, ifølge ubekreftede meldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militære eksperter betegner situasjonen som uklar, men regner med at den blir avklart i løpet av de nærmeste dagene.

Talibanledelsen og den terrorettersøkte Osama bin Laden er åpenbart blitt tatt på senga etter hvert som motstanden mot Nordalliansen har raknet, sier Roar Laugerud ved Forsvarets stabsskole. –De må ha blitt overrasket selv, påpeker han.

Talibanledelsen har samlet sine gjenværende styrker i og utenfor byen Kandahar, der de har sitt åndelige hovedkvarter. Laugerud mener Taliban vil være avhengig av den lokale befolkningen for å stå imot Nordalliansen, dersom denne siste store byen skulle falle.

–Situasjonen kjennetegnes best ved at den er særdeles uklar. I løpet av et par dager får vi trolig svar på om den lokale pashtuner-befolkningen fortsatt støtter Taliban, eller om den gjør opprør, sier Laugerud.

Siste skanse

Talibanledelsen har bestemt seg for å kjempe til siste skanse i Kandahar, selv om lokale militsgrupper som støtter Nordalliansen, står i utkanten av byen.

Amerikanske fly bombet torsdag mål i Kandahar, samtidig som det ble meldt om kamper rundt byen.

–Det er fullt kaos, absolutt forvirring. Taliban har mistet kontrollen over situasjonen i Kandahar, sa Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah til iransk TV.

Hvis Talibans kjerneområde rundt Kandahar faller, kan restene av talibanmilitsen trekke opp i fjellene i mindre grupper og føre kampen videre som en geriljakrig, men da vil de være avhengig av lokalbefolkningen.

–Det vil være umulig ikke å bli lokalisert hvis de ikke har befolkningen på sin side, sier Laugerud. –Alternativet er å forsvinne i menneskemassen.

Skjerper grensekontroll

Pakistan skjerpet torsdag beredskapen langs grensen i tilfelle Osama bin Laden gjør forsøk på å slippe ut av Afghanistan.

–Vi har skjerpet sikkerheten på grunn av rykter om at Osama bin Laden vil forsøke å ta seg inn i Pakistan, sa en representant for grensestyrkene.

Det er ikke kjent hvor bin Laden oppholder seg. Amerikanske fly bombet torsdag en bygning der bin Ladens al-Qaida-nettverk holdt et møte, men det er ikke klart om bin Laden var til stede. Flere personer skal ha blitt drept eller såret.

Dårlig plan

Den tidligere pakistanske etterretningssjefen Hamil Gul, som gikk av da Pakistan bestemte seg for å støtte USA, sier at Talibans tilbaketrekning bare er en del av en større plan som går ut på å slippe fienden inn i byene for deretter å utarme dem.

–Men hvis Taliban forsøker å lage en kopi av motstandskampen mot Sovjetunionen, har de bommet stygt, sier Laugerud. –De er nok litt overrasket.

–Tilbaketrekningen har ikke vært kontrollert, og den har ikke vært planlagt. Det har raknet, sier den norske oberstløytnanten, som følger situasjonen fra time til time ved Forsvarets stabsskole.

Opprør

Torsdag var den militære situasjonen uklar i områdene rundt Kandahar. Lokale militsledere med baser i Pakistan forsøkte å mobilisere til kamp mot Taliban, men manglet åpenbart den nødvendige støtten i det lokale miljøet.

Den lokale opposisjonslederen Hamid Karzai, som har forsøkt å overtale talibanlederne til å overgi seg, sa at innbyggerne i Kandahar har begynt å gjøre opprør. <å> –Kandaharfolket har gått ut i gatene. Taliban fjerner tungt materiell fra byen, sa Karzai.

Situasjonen er også uklar i andre deler av landet. Det er store bevegelser på bakken. Flyktninger og krigere beveger seg på veiene, og selv de amerikanske pilotene har problemer med å danne seg et klart bilde av hva som skjer, mener Laugerud.

(NTB-Ole Walberg)

Hele Norges coronakart