Afghanistan under Taliban:

Talibans ukjente sjefer inntar scenen

Ei uke etter at Taliban har tatt over makta i Afghanistan vet knapt noen hvordan lederne deres ser ut - eller er. Ei heller hva de tenker om Afghanistans framtid.

NY TONE: Taliban-talsperson Zabihullah Mujahid (midten) overrasket en hel verden da han på tirsdagens pressekonferanse erklærte at kvinner skal få jobbe og være med og styre landet, gi amnesti til alle kritikere og at organisasjonen ønsket en regjering der alle landets innbyggere skal representeres. Foto: Xinhua / NTB
NY TONE: Taliban-talsperson Zabihullah Mujahid (midten) overrasket en hel verden da han på tirsdagens pressekonferanse erklærte at kvinner skal få jobbe og være med og styre landet, gi amnesti til alle kritikere og at organisasjonen ønsket en regjering der alle landets innbyggere skal representeres. Foto: Xinhua / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka overrasket Taliban en hel verden da de tok over makta i Afghanistan, i en fart ingen hadde trodd var mulig. Mange måpte også da Talibans talsmann holdt pressekonferanse i Kabul og lovet at kvinner skal få studere og jobbe - innenfor islamsk lov. Utlendinger er trygge og Taliban-kritikere og andre angrende benådes.

«Et spill for galleriet», mener mange Dagbladet har pratet med. Samtidig:

- Er det én ting vi har lært av det som skjer nå, er at alle analyser om Afghanistan har slått feil. Nå er det lurt at alle roer seg litt og observerer hva som skjer. Det er altfor tidlig å konkludere med hvilket Afghanistan vi får med Taliban, sier Ayesha Wolasmal, som har jobbet sammen med FN og afghanske helsemyndigheter de siste to åra, til Dagbladet.

Ansiktsløse

Det var den kjente, men også ukjente - Taliban-talsmannen Zabiullah Mujahid - som pratet på pressekonferansen.

- Han dukket opp tidlig 2000-tall og har vært med hele veien. Mujahid har vært Talibans viktigste talsperson i hele perioden, men ingen har likevel sett ham før nå, forteller Kristian Berg Harpviken, Afghanistan-kjenner og forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.