Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Talibans våroffensiv drepte nærmere 40 i morgenrushet

Over 300 skadd i Kabul.

 SÅRET:  Afghanske sikkerhetsstyrker bærer bort en såret kollega etter selvmordsangrepet i Kabul tirsdag. Foto: Omar Sobhani, Reuters / NTB Scanpix.
SÅRET: Afghanske sikkerhetsstyrker bærer bort en såret kollega etter selvmordsangrepet i Kabul tirsdag. Foto: Omar Sobhani, Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 28 mennesker ble drept og over 320 såret i et selvmords- og skyteangrep i Kabul, en uke etter at Taliban kunngjorde starten på den såkalte våroffensiven.

- Tilstanden er alvorlig for mange av de sårede, sier departementets talsmann Mohammed Ismail Kawoosi tirsdag formiddag. Afghanske medier melder om opptil 40 drepte i sentrum av Kabul, mens hovedstadens politisjef Abdul Rahman Rahimi sier 28 mennesker ble drept.

I tillegg er minst 327 mennesker såret, mange av dem kritisk, opplyser helsedepartementet.

- En av selvmordsangriperne sprengte en lastebil med eksplosiver på en offentlig parkeringsplass ved siden av et offentlig kontor. De fleste drepte er sivile, sa Rahimi til pressen i Kabul da angrepet var over. Den afghanske opprørsbevegelsen Taliban har tatt på seg ansvar for angrepet.

- Opptil 40 drepte
Selvmordsbomben gikk av midt i morgenrushet i en tettbebygd bydel som huser flere utenlandske ambassader, regjeringsbygg og militære anlegg. Bomben ble etterfulgt av skuddveksling, men den andre gjerningspersonen ble ifølge politisjefen etter hvert skutt og drept av sikkerhetsstyrkene, ifølge Rahimi.
Flere sikkerhetskilder har imidlertid uttrykt bekymring for at flere taliban-krigere fortsatt er på frifot. Norske spesialstyrker ga råd og veiledning til de afghanske sikkerhetsstyrkene som rykket ut for å nedkjempe opprørere, bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter FOH.

- De norske spesialstyrkene fulgte med de afghanske sikkerhetsstyrkene ut for å rådgi og veilede, men var ikke aktivt med i selve operasjonen, sier talsmann Ivar Moen ved FOH til NTB. Våroffensiv Afghanistans president Ashraf Ghani var tidlig ute med å fordømme angrepet, som skjedde bare noen hundre meter fra hans presidentpalass.

Det Taliban-ledede opprøret har tiltatt i styrke siden de fleste internasjonale kampstyrker trakk seg ut av landet i slutten av 2014. Den islamistiske bevegelsen antas å være sterkere enn noen gang siden den ble styrtet etter USAs invasjon i 2001.

Taliban kunngjorde forrige tirsdag at den årlige våroffensiven er i gang, på tross av at regjeringen i Kabul igjen forsøker å få opprørerne til forhandlingsbordet. Taliban truet da med «storstilte angrep mot fiendens stillinger over hele landet».
11.000 sivile drept
Siden har kampene rast rundt den symbolsk viktige byen Kunduz i provinsen med samme navn nord i Afghanistan. Byen er landets femte største og falt til Taliban i en kort periode i fjor høst.

Talibans talsmann Zabihullah Mujahid hevder opprørsgruppas krigere tirsdag klarte å ta seg inn i kontorene til den nasjonale afghanske sikkerhetstjenesten NDS i Kabul, men det avviser afghanske myndigheter.

FN advarte nylig om at urban krigføring har ført til en kraftig oppgang i antall sivile ofre i Afghanistan i år. Det anslås at 11.000 sivile ble drept i konflikten i fjor, ifølge AFP og Reuters
Ambassadeansatte ikke rammet
Den kraftige eksplosjonen fikk vinduer til å riste flere kilometer unna og sendte en tykk røyksøyle opp på himmelen. I området ligger også hovedkvarteret til den NATO-ledede operasjonen i Afghanistan.
Norges ambassade ligger noen kilometer unna og er ikke direkte rammet, opplyser Utenriksdepartementet.

- Våre utsendte er gjort rede for, sier pressevakt Hilde Steinfeld til NTB. (NTB)

Hele Norges coronakart