Ap og regjeringen i NATO-krangel

- ­Tallene på bordet, Erna­­

Ap krever åpenhet om regjeringens plan for å nå 2-prosentmålet til forsvar.

MOT MÅLET: Erna Solberg har sagt at Norge beveger seg mot målet om å bruke 2 prosent av BNP til forsvar, men statsbudsjettet viser nedgang i andel til forsvar fra i fjor til i år. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix
MOT MÅLET: Erna Solberg har sagt at Norge beveger seg mot målet om å bruke 2 prosent av BNP til forsvar, men statsbudsjettet viser nedgang i andel til forsvar fra i fjor til i år. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har sendt sin plan for å nå målet om 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) til forsvar innen 2024 til NATO. Det målet satte NATO-landene selv på toppmøtet i Wales i 2014.

I fjor lå Norge på 1,61 prosent. Statsbudsjettet tyder på at Norge i 2019 vil bruke 1,59 prosent av BNP. Nå krever Ap åpenhet og debatt om hvordan regjeringen har tenkt å nå målet.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken.

- Det er ikke noe hemmelig i den planen. Vi har vist til at vi hele tiden siden 2013 har økt forsvarsbudsjettene. Vi vedtok langtidsplanen i 2016, den er overoppfylt, og så har vi sagt at premisset for neste langtidsplan er at vi skal oppfylle forpliktelsene til NATO. Det vi har sagt i NATO og i Stortinget, sier Bakke-Jensen til Dagbladet.

Trump-press

USA var også under Barack Obama opptatt av at de europeiske allierte måtte betale mer til NATOs felles forsvar. Men etter at Donald Trump kom til makta, har presset på de europeiske NATO-landene økt markant.

Trump har brukt to toppmøter til å refse sine allierte i Europa og kreve at de punger ut. Hvis ikke kan USA trekke seg fra NATO-forpliktelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer