IKKE SVAKT NOK: Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets tror fortsatt på renteøkning i september. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.
IKKE SVAKT NOK: Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets tror fortsatt på renteøkning i september. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.Vis mer

Tallene som gir kronen en støkk

Men de er ikke svake nok til å utsette renteøkningen, mener analytikere.

(Hegnar.no): Dagens tall fra SSB viste at omsetningsvolumet i detaljhandelsbedriftene falt 0,6 prosent i februar.

Tallene var mye svakere enn ventet, siden konsensus på forhånd pekte mot 0,7 prosent oppgang.

Særlig dagligvarer bidro til fallet.

- Ikke svakt nok

Analytikerne mener likevel at tallene ikke er svake nok til å utsette renteøkningen Norges Bank har varslet i september.

- Detaljhandelen har utviklet seg svakt ved inngangen til året, og indikerer en svak forbrukstrend. Norges Bank anslår forbruksveksten til 2,6 prosent i år, og dagens tall indikerer at dette anslaget kanskje må nedjusteres, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar.

- Vi tror likevel ikke tallene er svake nok til å endre prognosen for første renteheving, og fortsetter å vente at Norges Bank setter opp renten i september, fortsetter hun.

DNB Markets trekker også frem svake bilsalg, men mener dette trolig påvirkes av avgiftsendringer over nyttår, og derfor ikke bør vektlegges for mye.

- Olsen bryr seg lite

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets lar seg heller ikke stresse av dagens SSB-tall, og viser i sin oppdatering til at Norges Bank - ledet av sentralbanksjef Øystein Olsen - ikke legger mye vekt på tallene.

- Detaljhandelen økte kraftig i første halvdel av 2017, men har siden flyttet seg sidelengs. Dette til tross for et sterkt forbedret arbeidsmarked. Man kan argumentere for at et svakere boligmarked i fjor er en årsak. Men de bredere forbrukstallene steg friskt både i 3. og 4. kvartal, og vi vektlegger dette mest når vi vurderer utviklingen i privat forbruk, skriver han.

Boligprishopp?

Hvis det svakere boligmarkedet har hatt en negativ effekt, men analytikeren at denne uansett snart bør være historie.

- Beholdningen av usolgte boliger faller nå, i kontrast til situasjonen i det meste av 2017, fortsetter Bruce.

Boligprisstatistikken for mars legges frem torsdag over påske, og der ser Nordea for seg en oppgang på nærmere 0,5 prosent fra februar.

Svakere krone

Kronen har uansett svekket seg på dagens SSB-tall.

EURNOK står i skrivende stund i 9,6264. Det betyr at kronen har svekket seg med godt over fem øre siden før tallene ble sluppet.

USDNOK har gått fra 7,7156 til 7,7637.

Kronen har dermed svekket seg nesten fem øre mot dollar.

Andre økonominyheter:​
Meglertopper spår videre boligprisoppgang
Ble søkkrik på BMW - vil bygge for tre milliarder