Seksuell trakassering i Forsvaret

Tallene som ryster: - Ikke holdbart

To av tre kvinner under 30 år opplever seksuell trakassering i Forsvaret, som sliter med å få løst problemet. Forsvarssjefen mener noe av utfordringen ligger i de unges holdninger.

TRAKASSERING: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen holdt i dag en pressekonferanse etter det ble kjent at én av fem opplever seksuell trakassering eller mobbing i forsvaret. Vis mer
Publisert

Oppsiktsvekkende tall ble lagt fram, da Forsvaret presenterte sin andre undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering. Over 10.000 personer som har tjenestegjort mer enn seks måneder, har besvart undersøkelsen.

Blant de 2410 kvinnene som svarte på undersøkelsen, opplyser så mange som 46 prosent at de har opplevd seksuell trakassering. Det tilsvarer over 1100 kvinner, og er man under 30 år er andelen 63 prosent.

- Skuffende tall

Menige i førstegangstjeneste er overrepresentert i statistikken. Nedgangen i seksuell trakassering er også minst blant yngre kvinner. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen må se at tallene fra forrige undersøkelse for to år siden, bare har bedret seg marginalt.

- Det er et skuffende tall. Vi ser en nedgang fra 2018, men den er for liten. Det er ikke holdbart, og det må vi jobbe med, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Han mener forbedringen Forsvaret skal sørge for, vil kreve løsning på særlig to utfordringer - unges holdninger til hva som aksepteres og Forsvarets egen kultur. Kristoffersen hadde selv håpet omfanget var langt lavere enn det resultatet viser.

- Vi har en viktig jobb å gjøre. Dette samsvarer ikke med Forsvarets verdier om respekt, ansvar og mot. Terskelen for hva de unge aksepterer er for høy. Altfor mange godtar mobbing og trakassering uten å gi beskjed. Ett overgrep er ett for mye. De unges holdning og Forsvarets kultur kombinert er problemet, mener forsvarssjefen.

Verst hos elever og studenter

Til tross for Forsvarets omfattende jobb med og mål om å rekruttere unge kvinner, viser statistikken at problemet er utpreget i denne gruppa. 73 prosent av kvinnelige elever og studenter sier de har opplevd seksuell trakassering i en eller annen form.

Kjønnstrakassering er, etterfulgt av uønsket seksuell oppmerksomhet, den vanligste seksuell trakasseringen blant dem som har besvart undersøkelsen. I rapporten kommer det også fram at det er mer vanlig blant kvinner enn menn å oppleve flere former for seksuell trakassering.

Kristoffersen tror at en kultur der folk ønsket å yte sitt beste, fører til at terskelen for å si ifra om uakseptabel oppførsel og overgrep blir høyere. Nå vil han skjerpe kampen mot mobbing over overgrep i Forsvaret. Til tross for at han er skuffet over den marginale nedgangen den ferske undersøkelsen viser, tror han ikke større konsekvenser er svaret på problemet.

- Vi har et disiplinærreglement som jeg opplever er tilstrekkelig, og jeg opplever ikke at konsekvensene våre er for milde. Utfordringene er manglende rapportering. Vi kan ikke henge ut mennesker eller enkeltpersoner for å statuere eksempler, sier forsvarssjefen, som synes det er vanskelig å spå hvordan situasjonen vil være om ti år, sett i betraktning av utviklinga som har vært siden undersøkelsen i 2018.

- Vi jobber mot en nullvisjon og jeg forventer en betydelig nedgang allerede om to år, sier Kristoffersen, som allerede har forskuttert at det vil komme nye undersøkelser.

- En indre fiende

I tillegg til den seksuelle trakasseringen peker rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på mobbing som en fortsatt stor utfordring. Hver tiende av dem som har svart, sier at de har opplevd mobbing i en eller annen form. Også her er kvinner overrepresentert, men i langt mindre grad enn ved seksuell trakassering.

- Mobbing og trakassering er en indre fiende som skal tape i Forsvaret. Arbeidet vi gjør for å bekjempe dette, er langsiktig. Alt tilsier at vi skulle kommet lenger både innenfor seksuell trakassering og mobbing, men det må vi erkjenne at vi ikke har gjort, sier Kristoffersen.

Personrelatert mobbing, utestenging og arbeidsrelatert mobbing er de tre vanligste typene blant de spurte. Forsvarssjefen er ikke i tvil om at det vil ta tid å bli kvitt problemene, men sier samtidig at målet alltid vil være at statistikken skal vise null tilfeller.

- Mange mener nullvisjonen for mobbing og seksuell trakassering ikke er realistisk, men vi har et uendelig perspektiv. Jeg tør ikke spå når vi når nullvisjonen, men vi skal jobbe mer målrettet og sette inn ytterligere tiltak for å komme dit. Vi er mennesker, som dessverre kan gjøre feil i en eller annen grad, men vi tar alle saker som havner på vårt bord på alvor, forsikrer Kristoffersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer