Seksuell trakassering i Forsvaret

Tallene som ryster: - Ikke holdbart

To av tre kvinner under 30 år opplever seksuell trakassering i Forsvaret, som sliter med å få løst problemet. Forsvarssjefen mener noe av utfordringen ligger i de unges holdninger.

TRAKASSERING: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen holdt i dag en pressekonferanse etter det ble kjent at én av fem opplever seksuell trakassering eller mobbing i forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oppsiktsvekkende tall ble lagt fram, da Forsvaret presenterte sin andre undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering. Over 10.000 personer som har tjenestegjort mer enn seks måneder, har besvart undersøkelsen.

Blant de 2410 kvinnene som svarte på undersøkelsen, opplyser så mange som 46 prosent at de har opplevd seksuell trakassering. Det tilsvarer over 1100 kvinner, og er man under 30 år er andelen 63 prosent.

- Skuffende tall

Menige i førstegangstjeneste er overrepresentert i statistikken. Nedgangen i seksuell trakassering er også minst blant yngre kvinner. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen må se at tallene fra forrige undersøkelse for to år siden, bare har bedret seg marginalt.

- Det er et skuffende tall. Vi ser en nedgang fra 2018, men den er for liten. Det er ikke holdbart, og det må vi jobbe med, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Han mener forbedringen Forsvaret skal sørge for, vil kreve løsning på særlig to utfordringer - unges holdninger til hva som aksepteres og Forsvarets egen kultur. Kristoffersen hadde selv håpet omfanget var langt lavere enn det resultatet viser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer