Tallet på asylsøkere mer enn halvert

968 asylsøkere kom til Norge forrige uke, en nedgang fra 2.108 i uke 47. Vi har fått et lite pusterom, men behovet for nye mottaksplasser er fortsatt enormt, påpeker UDI.

HALVERT: Antall asylsøkere som kom til Norge, gikk ned fra 2.108 i uke 47 til 968 i forrige uke, opplyser Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HALVERT: Antall asylsøkere som kom til Norge, gikk ned fra 2.108 i uke 47 til 968 i forrige uke, opplyser Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall syrere som kom til Norge, gikk ned fra 699 til 270 forrige uke. Fra Afghanistan kom det 256 personer, mot 606 uka før. Det kom 106 irakere og 102 iranere, også det en klar nedgang fra uke 47. Statsløse gikk ned fra 55 til 32, mens personer fra andre land falt fra 390 til 202.

- Ganger man opp tallene fra forrige uke med 52, så kommer vi opp i 50.000 asylsøkere på ett år. Tallet er fortsatt veldig, veldig høyt, selv om det ikke er like høyt som i første del av november, sier UDI-direktør Frode Forfang.

- Selv om tallene går noe ned, er dette veldig høye tall i norsk sammenheng, understreker UDI-direktøren.

Pusterom Når det gjelder behovet for antallet mottaksplasser, er Forfang krystallklar:

- Vi har fått et lite pusterom i øyeblikket, men vi må være forberedt på at vi må utvide kapasiteten veldig i tiden som kommer, sier han og legger til at vi er i en periode av året hvor antallet asylsøkere normalt går litt ned.

- Vi må være forberedt på at det kan komme betydelig flere asylsøkere enn det vi så i forrige uke.

Grensekontroll Ifølge UDI er det to hovedårsaker til den store nedgangen som ble registrert i uke 47.

Grensekontrollen Sverige har innført mot Danmark og Tyskland har bidratt mest.

- Vi antar at hovedårsaken til nedgangen er todelt. Det kommer færre over Storskog, men den klareste effekten er at det kommer færre gjennom Sverige til Norge. Vi antar at det er grensekontrollen som Sverige har innført, som er årsaken til dette. Nedgangen blant enslige mindreårige har vært særlig stor.

- Nedgangen blant enslige mindreårige er enda kraftigere nå og er en tredel fra uken før, sier UDI-direktøren.

Høyre-glede Høyres parlamentariske leder Trond Helleland er svært fornøyd med de siste tallene, og tilskriver utviklingen innstrammingen i asylpolitikken.

- Nyheten om at Norge nylig har strammet kraftig inn i innvandringspolitikken er noe som sprer seg raskt i migrasjonsstrømmene og blant menneskesmuglere. Vår beskjed til dem som ikke har noe her å gjøre, er kort og godt: Ikke kom hit, sier Helleland.

- Skal vi sikre god hjelp til dem som har krav på beskyttelse, er vi avhengige av en streng og kontrollert innvandringspolitikk. Jeg er glad for at Høyre og regjeringen har fått gjennomslag for dette i Stortinget. Det er viktig at regjeringen følger med på utviklingen nøye.

Dersom tilstrømmingen øker på igjen utover i 2016 så må det strammes ytterligere til, sier Helleland videre.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram