- Tallet på miner kraftig overdrevet

FN og Den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL) jukser med statistikk, og overdriver tallet på miner i verden. Det hevder noen av verdens fremste eksperter på miner og minerydding. Også Norges Røde Kors medgir at tallet på miner trolig er overdrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ICBL, FN og Det internasjonale Røde Kors (ICRC) hevder at det ligger mellom 100 og 120 millioner miner gjemt i bakken i om lag 70 land verden over.

  Det reelle tallet er trolig halvparten, konkluderer en fersk spesialrapport om landminer, som det anerkjente britiske tidsskriftet Jane's Intelligence Review i London har laget.

  Rapporten er ført i pennen av den britiske majoren Colin King, som i 14 år har drevet minerydding verden over.

 King er også redaktør for Jane's 600 sider store tekniske referanseverk om miner og minerydding, og regnes som en av verdens fremste eksperter på området.

Ris til egen bak

Paul A. Jefferson i den britiske minerydderorganisasjonen Halo Trust, som selv mistet det ene beinet under minerydding i Kuwait, avviser også den «offisielle statistikken» og anklager Jody Williams og den internasjonale kampanjen mot landminer for å drive talljuks.

  - De store overdrivelsene skremmer bort givere som ellers hadde støttet minerydding, og skaper et inntrykk av at oppgaven er håpløs, slo Jefferson nylig fast.

  Også King mener minemotstanderne gir ris til egen bak ved å skape inntrykk av at mineryddingen er en kamp som aldri kan vinnes:

 «Dette ville ha vært sant om det ble utplassert flere miner enn det som kunne ryddes i samme tidsrom. Men godt informerte kilder, blant dem mineryddingsorganisasjoner, anser ikke lenger at det er tilfelle,» konkluderer King i sin rapport.

10 000 miner daglig

For å vise hvor upresise og vilkårlige anslagene over miner er, trekker Colin King fram Afghanistan som et talende eksempel.

  FN anslo opprinnelig at det lå 35 millioner miner gjemt i bakken i Afghanistan da de sovjetiske styrkene trakk seg ut. To militære britiske mine-eksperter fattet interesse for tallet, og regnet ut at sovjeterne i såfall hadde gravd ned over 10 000 miner hver eneste dag i de over ni åra okkupasjonen varte.

  Det ville ha vært praktisk umulig, påpekte de to ekspertene, som konkluderte med at tallet på miner i Afghanistan umulig kunne overstige ti millioner. Dette nevnte de i forbifarten til FN-personell i landet.

  Kort tid etter registrerte de til sin store forbauselse at FN gikk ut med ti millioner som «offisiell statistikk».

  - Høyst sannsynlig er også dette tallet altfor høyt, konstaterer King i sin rapport.

- Usikre tall

Generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors medgir at det er knyttet stor usikkerhet til tallet på miner i verden, og advarer mot overdrivelser.

  - Jeg velger å si at tallene er usikre. Det internasjonale Røde Kors har justert ned flere av sine tall. Vi må forholde oss til realitetene, og verden er mer enn brutal nok som den er. Vi trenger verken legge til eller trekke fra, sier Mollekleiv.

(NTB)