DØDSTALLENE STIGER: -  Vi har 325 døde og dette tallet ventes å stige siden mange andre er savnet, sier sjefen for sivilforsvaret på Filippinene, Benito Ramos. Foto: Erik De Castro / Scanpix
DØDSTALLENE STIGER: - Vi har 325 døde og dette tallet ventes å stige siden mange andre er savnet, sier sjefen for sivilforsvaret på Filippinene, Benito Ramos. Foto: Erik De Castro / ScanpixVis mer

Tallet på omkomne stiger på Filippinene etter tyfonens herjinger

Over 300 mennesker er bekreftet omkommet og hundrevis er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har 325 døde og dette tallet ventes å stige siden mange andre er savnet, sier sjefen for sivilforsvaret i landet, Benito Ramos.

Minst 328 mennesker er meldt savnet siden uværet veltet inn over øya Mindanao tirsdag, men tallet øker raskt.

- Tallene på omkomne og savnede stiger raskt etter hvert som redningsmannskapene tar seg fram til avsidesliggende områder, sier Ramos.

- Kommunikasjonen har brutt sammen, det fins ikke elektrisitet og veier og bruer er ødelagt, forteller han.

Fosser ned Bopha er den kraftigste tyfonen som har rammet Filippinene i år, og vindkastene ble målt til opp mot 44 sekundmeter.

Mange av de omkomne befant seg i de to fjellbyene New Bataan og Monkayo.

Regnet fosset nedover fjellsiden og skapte en dødelig strøm av leire, trær og stein. Alt som sto i skredets vei, ble knust, og i New Bataan ble skoler, tinghus, rådhus og helsesentre hvor folk hadde søkt tilflukt, dekket av gjørme eller fullstendig ødelagt.

Dekket av leire Bilder fra byen viser både døde og overlevende dekket av leire. Seks av de omkomne i New Bataan var soldater som deltok i redningsarbeidet.

I kystprovinsen Davao Oriental var det vinden som gjorde størst skade. Verst har det gått ut over byen Cateel og områdene rundt.

- Takene har blåst av omkring 95 prosent av bygningene i sentrum, deriblant sykehus, hjem og private bygninger, opplyser provinsguvernør Corazon Malanyaon.

Turiststeder En av hærens hovedbaser i nærheten er også rasert. Både bunkere og kommunikasjonsutstyr er borte.

Onsdag nådde uværet flere populære turiststeder nord på øya Palawan, men styrken hadde da avtatt og ødeleggelsene der ble mindre.

Filippinene rammes hvert år av rundt 20 tropiske stormer. For ett år siden omkom over 1.200 mennesker da stormen Washi rammet Mindanao.

(NTB)