Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tallet som ryster USA

Over to millioner er bekreftet smittet. Realiteten er etter alt å dømme langt verre.

SKYHØYT: Over to millioner amerikanere er meldt smittet av coronaviruset. Realiteten kan være sjokkerende mye høyere. Foto: AP / Nam Y. Huh / Scanpix
SKYHØYT: Over to millioner amerikanere er meldt smittet av coronaviruset. Realiteten kan være sjokkerende mye høyere. Foto: AP / Nam Y. Huh / Scanpix Vis mer

Mens Norge har kommet til det punktet at det snart vil åpnes for reiser både til og fra en rekke europeiske land, er situasjonen kritisk når det kommer til coronaviruset i USA. Over to millioner mennesker er bekreftet smittet siden utbruddet startet.

Frykten for at det reelle tallet er langt høyere, er imidlertid stor. Det skriver Washington Post.

Direktør ved Senter for smittevern og forebygging, Robert Redfield, sier til avisa at deres estimat er mye høyere enn det rapporterte antallet. Senteret estimerer at ti ganger så mange har viruset.

- Vårt beste estimat akkurat nå, er at for hvert innmeldte smittetilfelle, har vi ti andre faktiske tilfeller, sier Redfield.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

Ti ganger så mange

Estimatet baserer seg på blodprøver tatt av mennesker i hele landet. Dersom beregningene stemmer, er minst 23 millioner mennesker smittet i landet. Det tilsvarer sju prosent av innbyggerne.

Redfield sier at de også regner med at mellom 92 og 95 prosent av befolkningen fremdeles er utsatt for smitte. Med det kan antallet tilfeller fortsatt stige svært mye i USA.

Som følge av den siste forskningen på covid-19, har landet nå fjernet forbeholdet om at det først og fremst er personer over 65 år som har økt fare for smitte. Nå opereres det i stedet med at smittefaren øker jevnt med alderen, men at også unge voksne er utsatt.

Over 100 «hotspots»

Redfield sier også at det hovedsaklig er i overkant av 100 fylker som nå er å anse som såkalte hotspots når det kommer til smittespredning.

- Når du ser på et kart, og det ser ut som hele delstater er en hotspot, så kan det nok oppfattes feil, sier smitteeksperten, uten at han på noen måte ønsker å avdramatisere alvorligheten av situasjonen.

TURISTTESTING: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, redegjør for hvorfor de ikke åpner for testing av alle innreisende slik Island gjør. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

- Vi har hatt en markant økning i antall smittede, og vi må stoppe den utviklinga. Vi er ikke over i fase to ennå. Dette er fremdeles første fase, sier Redfield til Washington Post.

R-tall langt over 1

En fersk oversikt over coronavirusets reproduksjonstall, det såkalte R-tallet, viser at det er over 30 amerikanske delstater som ligger over 1. I de hardest rammede er man nær 1,5.

Tallet viser hvor mange mennesker én person som er smittet med Covid-19, smitter videre. Når det er under 1, antyder tallet at vi ikke har en økende smitte i befolkningen.

Man ser imidlertid raske endringer i situasjonen, også i enkelte europeiske land. Fredag i forrige uke meldte eksempelvis tyske myndigheter om at R-tallet var nede på 1,06. Søndag var situasjonen snudd på hodet, og R-tallet oppe i 2,88. Til sammenligning lå tallet i Norge på omkring 0,67.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!